Ефективне управління державним боргом створило сприятливі умови для зниження ставки запозичень за короткостроковими облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) у гривні з 19,5 до 18,5 відсотка. Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Також у відомстві нагадують, що за неповних п’ять місяців на внутрішньому ринку залучено 147 мільярдів гривень. Завдяки цьому вдалося профінансувати держбюджет в запланованих обсягах. Протягом цього періоду зросли обсяги інвестування в ОВДП нерезидентів, комерційних банків та фізичних осіб. Від початку року портфель нерезидентів в ОВДП зріс більш ніж ушестеро і на сьогодні становить майже 39,7 мільярда гривень. У міністерстві зазначають, що вкладення в ОВДП фізичних осіб також демонструють позитивну динаміку. За минулий рік цей показник збільшився вчетверо (з 1,5 мільярда гривень до 6 мільярдів гривень) і на сьогодні становить 9 мільярдів.

Нагадаємо, через високі ставки ОВДП є одним із найприбутковіших розміщень грошей в Україні. Утім, висока вартість цих запозичень не на руку державі, яка ці відсотки має регулярно сплачувати.

Фото: rbc.ua.