Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Із початку місяця у Верховній Раді відбувся лише один тиждень у форматі пленарних засідань. Проте увага до українського парламенту протягом цього тижня була особливо пильною. У понеділок, 20 травня, в приміщенні українського законодавчого органу влади склав присягу новообраний Президент Володимир Зеленський. Напередодні — ця подія стала центром політичного життя не тільки в парламенті, а й в усій країні та навіть за її межами. На розгляд народних депутатів подали одразу сім різних постанов із різними датами інавгурації. Визначалися із цього питання в четвер, 16 травня. А вже в понеділок, 20 травня, у Верховній Раді зібралися високошановні гості, щоб засвідчити складання присяги нового глави держави перед українським народом. Для цього в нашу країну прибули президенти всіх країн Балтії, посли багатьох держав, керівники міжнародних організацій, духовенство. Присутніми були також і всі попередні наші очільники держави.

Але пристрасті у Верховній Раді вирували ще із початку тижня. Так, у вівторок, 14 травня, парламентарії розглянули і відхилили чотири проекти постанов про скасування голосування за закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це дало можливість розблокувати процедуру підписання резонансного закону. Голова Верховної Ради Андрій Парубій зробив це просто на парламентській трибуні. Глава держави також не став зволікати із підписанням історичного документа, і вже в четвер, 16 травня, його офіційно оприлюднили на сторінках «Голосу України».

Водночас Верховна Рада приділила увагу розгляду блоку питань паливно-енергетичного комплексу. Два із цілої низки документів стосувалися нашої інтеграції в європейський простір. Так, зокрема, передбачалося внести зміни до прикінцевих та перехідних положень закону про ринок електричної енергії, які стосуються створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері нагляду в галузі електроенергетики. Така ініціатива викликала емоційне обговорення, під час якого парламентарії висунули низку застережень. Як наслідок, із двох спроб сесійна зала законопроект не підтримала. Натомість за основу в першому читанні схвалено проект змін до деяких законів у сфері використання ядерної енергії. Він передбачає зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону та охоплює питання радіаційного захисту під час медичного опромінення.

Парламент підтримав рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». За основу в першому читанні прийнято і проект закону «Про фахову передвищу освіту», ключовою новацією якого є автономія навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. А от на підтримку змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми голосів у сесійній залі не знайшлося. Так само не дійшли згоди й у питанні проведення парламентських слухань на тему «Державна природоохоронна політика України: стан, перспективи розвитку та шляхи співпраці з громадянським суспільством».

У середу, 15 травня, парламентарії розпочали розглядати в другому читанні проекту змін до деяких законодавчих актів, які стосуються удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань, а в четвер вранці цю процедуру завершили та ухвалили їх у цілому як закон. А от зміни до законів про комітети Верховної Ради та про центральні органи виконавчої влади за результатами розгляду направлено на повторне друге читання. На доопрацювання також направлено проект змін до закону про реабілітацію жертв політичних репресій.

Не вгамувалися пристрасті в парламенті й у п’ятницю.  Керівник фракції «Народний фронт» повідомив про вихід із коаліції. Після цього Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що 17 травня 2019 року коаліція депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді восьмого скликання припинила свою діяльність. 

Під час інавгурації Президент Володимир Зеленський оголосив, що розпускає Верховну Раду. Уже наступного дня, 21 травня, він призначив дострокові вибори на 21 липня. На позачерговому засіданні, яке відбулося в середу 22 травня, парламентарії наголошували, що рішення це політичне та антиконституційне. І відмовилися включати в порядок денний зміни до виборчого законодавства, на яких наполягав Президент. Наступного тижня Верховна Рада працюватиме в звичайному пленарному режимі.

Але очевидно, що приміщення сесійної зали найближчим часом стане головною політичною ареною в країні.

Народні депутати цього місяця плідно працювали в парламентських комітетах. Так, Комітет з питань запобігання і протидії корупції заслухав і обговорив підсумки чотирьох років роботи новостворених антикорупційних органів — Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити за основу законопроект змін до податкового кодексу щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва.