Цей форум інтернет-діячів є громадським рухом, створеним групою ентузіастів. Він присвячений проблемам розвитку Інтернету й охоплює весь спектр пов’язаних із ним питань.

Під час заходу глава держави наголосив: наша країна повинна змінюватися інноваційно, бо інакше ми не маємо жодних шансів. «Нещодавно Велика Британія тиждень прожила без вугілля. Британці показують, що весь світ відходить від вугілля. У них «Роттердам мінус», а в нас — «Роттердам плюс», — зауважив очільник країни. — Це два абсолютно різні світогляди. Ми з вами не можемо все змінити. Але ми повинні інноваційно змінюватися, бо інакше в нашої країни немає шансів».

В. Зеленський також зазначив, що відставання у тій чи іншій галузі має підштовхувати нас до втілення проривних ідей, оминаючи «ями вчорашнього дня». Мовляв, свого часу так вчинила Африка, перескочивши етап дротового телефонного зв’язку і впровадивши одразу мобільний. «У нас багато проблем, але відсутність електромереж підштовхує уряд у бік відновлюваної енергетики, відсутність банківської інфраструктури — до цифрового банкінгу, відсутність транспортної логістики — до дронів», — наголосив Володимир Зеленський.

За словами Президента, Україні по-трібно зосередитися на конкретних напрямах. «Якщо хочемо низьких тарифів і енергоефективності — потрібно дивитися в бік інновацій, відновлюваної енергетики. Хочемо чистий і доступний транспорт — доведеться будувати не тільки дороги, а й інфраструктуру для електромобілів і безпілотників. Хочемо майбутнього для наших дітей — потрібно буде докорінно змінювати освіту», — цитують слова глави держави на його офіційному сайті.

Водночас В. Зеленський закликав IT-спільноту об’єднати зусилля для впровадження електронного урядування. Глава держави зазначив, що використання цифрових технологій в рази дешевше, ніж утримання чиновницького апарату. Однак Україна, згідно з даними ООН за 2018 рік, у розвитку електронного урядування наразі поступається Казахстану, Білорусі, Узбекистану, Грузії, Молдові, країнам Балтії та агресору — Російській Федерації, наголосив Президент. «Справа не в людях, справа в системі, — сказав він. — Можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити державу у смартфоні, уряд у смартфоні. Час це зробити. Без вас не впораємося».

Впровадження електронного урядування необхідне на чотирьох рівнях, вважає глава країни: інформація про державу, комунікації та транзакції з державою й залучення до управління державою. Він закликав IT-спільноту до співпраці. Зокрема, зі своїми ідеями представники галузі можуть звертатися до позаштатного радника Президента Михайла Федорова. Для цих людей на-ступного тижня буде запущено онлайн-проект «Ліфт».

Вл. інф.