Українці хотіли б мати більше достовірної інформації про реальні справи в нових об’єднаних територіальних громадах (а таких, нагадаємо, в Україні вже понад 850). Щоб з урахуванням їхнього досвіду не помилитися з ухваленням такого доленосного рішення про започаткування ОТГ в своєму селі, селищі, місті.

Наші сусіди — поляки, розпочинаючи свою реформу наприкінці 90-х років минулого століття, чесно казали нам, що помітну роль у процесі створення нових гмін, укрупнених повітів та воєводств відіграла єдина «Виборова газета», яка стала «гарячим дискусійним майданчиком» для реформаторів і прихильників старої моделі територіальної організації влади.

Українську децентралізацію активно підтримують понад 300 місцевих і регіональних ЗМІ — саме стільки заявок надійшло минулого року на третій всеукраїнський конкурс журналістських робіт, який Мінрегіон традиційно проводить у партнерстві з Радою Європи.

Вочевидь, широкий загал колег із друкованих та онлайн-видань, регіональних філій радіо- і телекомпаній щиро пройнявся цілями реформування, покликаного якісно змінити буття наших громадян через передачу з центру на території більшої частини повноважень і фінансів, що підкріплюють їх виконання.

Побачене в нових ОТГ — відремонтовані школи і дитсадки, впорядковані парки й сквери, нові футбольні поля та сучасні дитячі майданчики, модерні медичні установи, відновлене вуличне освітлення, велелюдні музичні фестивалі, оригінальні туристичні маршрути та багато іншого спонукало медіа-спільноту не лише стати прихильником реформи, а й, образно кажучи, підставити їй своє інформативне плече.

Та конкурс — це ще й захоплююче творче суперництво. Авторитетна комісія визначила по троє переможців у чотирьох номінаціях. Дипломи першого ступеня дісталися газетярці з Одеси Марії Шевчук, радіожурналістці з Житомира Олені Слободенюк, тележурналістам з Кам’янця-Подільського. У номінації «онлайн-публікація» всі відзнаки повезли додому талановиті публіцисти з Черкащини: Сергій Стасько, Анастасія Темченко, Олена Шаповал та Анна Романенко.

Переможців минулорічного конкурсу нещодавно вшановували в столиці на найвищому рівні. Заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, зокрема, зазначила: «Ця реформа є найуспішнішою в Україні, показує сталий і ефективний результат. Це та реформа, якою може й повинна пишатися вся країна. І важливо такі результати висвітлювати, бо поінформовані громадяни в різних куточках України і на різних рівнях врядування стають активнішими і відповідальнішими у прийнятті рішень».

Варто згадати, що конкурсанти-переможці отримали пристойні грошові винагороди і можливість — за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні — здійснити навчальну поїздку до однієї з європейських країн. А щойно, за офіційною інформацією Мінрегіону, стартував уже новий конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в 2019 році». Тож не пропустіть свій шанс.