Юлія Тимошенко, Руслан Сидорович, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Руслан Стефанчук, Олександр Вілкул.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що вимагає надати стенограму зустрічі лідерів депутатських фракцій із Президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 21 травня, всім учасникам зустрічі та опублікувати її. «Вимагаю публічно надання стенограми всім учасникам зустрічі й її опублікувати, — сказав А. Парубій. — Щоб суспільство бачило кожен крок і новообраного Президента, і голів фракцій».

Водночас глава парламенту уточнив, що під час зустрічі лідерів депутатських фракцій із Президентом не було досягнуто консенсусу щодо закритих партійних списків у виборчому законі, про що заявляли деякі представники «команди ЗЕ».

Зобов’язання і завдання 

Голова Верховної Ради України висловився за ухвалення Виборчого кодексу і щоб передбачити в ньому обрання народних депутатів за відкритими партійними списками. «Ми повинні ухвалити Кодекс про відкриті списки, це зобов’язання Верховної Ради нинішнього скликання», — підкреслив А. Парубій. Глава парламенту доручив голові Комітету Верховної Ради з питань правової політики невідкладно підготувати проект Виборчого кодексу, який передбачає відкриті партійні списки, провести ще одне засідання робочої групи, створеної при комітеті, і запропонував розпочати розгляд Виборчого кодексу в парламенті наступного пленарного тижня.

«Це велике зобов’язання Верховної Ради і сподіваюсь, лідери фракцій це підтримують», — сказав Андрій Парубій.

Глава парламенту також назвав одним із основних пріоритетів парламенту нинішнього скликання ухвалення законів про імпічмент та про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. При цьому він зауважив, що було некоректно розглядати закон про імпічмент під час виборчої кампанії. «Але парламент не може чекати безконечно», — зазначив Парубій.

Голова Верховної Ради доручив профільному комітету якнайшвидше розглянути законопроект про ТСК. «Тимчасові слідчі комісії та відкриті списки — це зобов’язання нинішнього парламенту», — наголосив Андрій Парубій. Глава парламенту не виключив, що у четвер парламент може розпочати розгляд закону про ТСК.

У свою чергу, представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук нагадав, що Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові звернувся до парламенту із трьома пропозиціями: скасувати депутатську недоторканність, повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та ухвалити Виборчий кодекс. «Президент налаштований на конструктивну співпрацю з парламентом, — сказав він. — Єдине, він дуже просив — ера кулуарних домовленостей абсолютно завершена. Все чітко, зрозуміло, прозоро. І він готовий підтримати будь-яку ініціативу парламенту за таких умов: перше — вона відповідатиме інтересам народу і кожної людини. Друге — вона не суперечить Конституції України та відповідає принципам верховенства права і якості нормативно-правового регулювання. І третє — демократія — то торжество процедур. Президент не підпише жодного закону, під час якого буде порушена процедура його ухвалення. Десять разів ставити одне й те ж саме на голосування, кнопкодавство — такого більше не буде».

У четвер голосуватимуть за відставку уряду

Нинішнього пленарного тижня пропонується винести на розгляд парламенту декілька тематичних питань. Зокрема, на вівторок, 28 травня, — блок соціальних питань і місцевого самоврядування, а також законопроекти щодо розвитку місцевого самоврядування, безпековий законопроект щодо уніфікації українських військових звань відповідно до стандартів НАТО. На четвер, 30 травня, заплановано блок питань аграрної політики, а також розгляд питання про відставку Кабінету Міністрів.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій уточнив, що, згідно з законом, парламенту надається 10 днів для розгляду питання про відставку Прем’єр-міністра, наслідком якої є відставка всього складу Кабінету Міністрів.

Наступаємо на ті самі граблі

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав Президента України Володимира Зеленського дати публічну оцінку заявам олігарха Ігоря Коломойського про те, що Україна має оголосити дефолт, які, за словами депутата, викликають велику тривогу в суспільстві, серед інвесторів та підприємців. «Ми досягли економічної стабілізації і навіть початку зростання. І сьогодні такі заяви, як мінімум, мають отримати офіційне роз’яснення новообраного Президента Володимира Зеленського, — зауважив Герасимов. — Український народ має повне право почути офіційну позицію Володимира Зеленського з приводу заяв Ігоря Коломойського».

Політик назвав цинічними спроби ініціювати відкриття кримінальних справ проти екс-президента Петра Порошенка, зокрема, за події у Керченській протоці. «П’ята колона» атакує основні державотворчі досягнення України за президентства Петра

Порошенка: здобуття духовної незалежності; розвиток української мови; відродження армії, що зупинила ворога та звільнила 2\3 окупованого Донбасу», — сказав Артур Герасимов. Він також заявив, що Зеленський розпочав свою каденцію з порушень закону: «Маю на увазі не тільки антиконституційний розпуск парламенту, а й порушення закону про люстрацію, коли на посади призначаються люстровані чиновники».

Фракція «Народний фронт» звернулася до суддів Конституційного Суду: при розгляді депутатського подання про неконституційність розпуску парламенту керуватись виключно Конституцією України та не допустити тиску на суддів. Про це заявив лідер фракції Максим Бурбак. «Указ Президента був виданий виключно з політичною доцільністю. Водночас Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її», — наголосив політик. Він нагадав, що минулого тижня фракція звернулася до Конституційного Суду з поданням про визнання таким, що не відповідає Конституції України, Указу Президента України Зеленського про розпуск Верховної Ради VIII скликання та призначення позачергових виборів.

Фракція «Народний фронт» також звернулася до Президента Зеленського — вимагати негайного скликання Ради Безпеки ООН та реакції членів Групи Семи і ЄС стосовно дотримання морського права Росією.

Великі сподівання і багато запитань

Дуже великі сподівання на новообраного Президента — відзначив заступник голови фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. «Як перший крок до миру потрібно припинити економічну та гуманітарну блокаду Донбасу, відновити виплату пенсій і соціальної допомоги мешканцям тимчасово окупованих територій за допомогою Міжнародного Червоного Хреста, щоб Президент вийшов на прямі перемовини з РФ, — заявив політик. — Чим скоріше він це зробить, тим скоріше перестануть страждати люди».

На слова Олександра Вілкула заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд відреагувала так: «Безперечно, Росія намагається скористатися зміною влади в Україні, щоб посилити свій вплив і політичний тиск на Україну. Немає тимчасово неконтрольованих територій України, а відповідно до закону є тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей і тимчасово анексована територія АР Крим. І не Україна здійснює блокаду цих територій, а Росія. Україна буде готова відновити свою підтримку людям, як тільки Росія забереться з цих територій. І не може бути ніяких референдумів щодо агресії РФ, цей злочин має бути покараний». О. Сироїд запропонувала ухвалити зміни до Кримінального кодексу, якими встановлюється кримінальна відповідальність за злочини воєнної агресії та проти людяності.

Виступ лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка друкується окремо.

Тарифи на газ можна знизити

Верховна Рада може забезпечити зниження тарифів, як того вимагає українське суспільство, — заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Нам треба ухвалити закон, за яким весь український газ — українцям, — сказала вона. — По-друге — треба встановити рентабельність не більше 30% при реалізації природного газу. А також ухвалити рішення, зокрема, постановою, щоб НАК «Нафтогаз» не через посередників купував європейський газ, відмиваючи половину вартості газу на офшорні рахунки. Безпосередньо «Нафтогаз» має купувати газ на ринку Європи. Без посередників».

Юлія Тимошенко наголосила, що повноваження парламенту новим Президентом були припинені абсолютно законно.

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») запропонував перед голосуванням за відставку Прем’єр-міністра заслухати звіт уряду і кожного міністра, що вони зробили за останні три роки. Парламентарій заявив, що нині в Європі відбувається стрімке зниження ціни на газ, тоді як Україна продовжує закупляти газ через європейські хаби за ціною 300-330 доларів за тисячу кубометрів. Парламентарій висловив думку, що Україна має змогу зараз купити газ за найдешевшою ціною і закачати у газові сховища.

Списки — без таємних оборудок

Схвалення Виборчого закону із відкритими партійними списками — це зобов’язання нинішнього парламенту, — наголосив Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу»). «У найвищому законодавчому органі не повинно бути чиїхось кумів, коханок, секретарок, водіїв, охоронців, — сказав депутат. — Народ більше не хоче секретів та таємних оборудок, люди стомилися від того, що говорять одне, а роблять інше». Парламентарій також закликав внести зміни до закону про публічні закупівлі, щоб дочасні парламентські вибори пройшли гідно.

Руслан Сидорович («Самопоміч») поінформував, що робоча група завершила опрацювання проекту Виборчого кодексу до другого читання ще у березні.

Потрібні стратегічні рішення

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан запропонував включити до порядку денного парламенту звіт Палати щодо виконання Державного бюджету України за 2018 рік.

Перший Віце-прем’єр-міністр — Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів подякував парламенту за спільну роботу, відзначивши, що Верховна Рада приймала державницькі рішення. «З початку скликання парламентом було прийнято 972 закони в цілому. Це велика державницька робота, і це спільна робота, яка увійшла у новітню історію України», — сказав Кубів. При цьому урядовець наголосив, що незважаючи на ухвалення Указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради нинішнього скликання та заяву Прем’єр-міністра про його відставку, особливо за нинішньої ситуації, коли на сході йде війна, парламент та уряд мають продовжувати виконувати свої конституційні повноваження. Все це обумовлено закріпленим у Конституції принципом безперервності влади і відповідає положенням статей 83, 90, 115 Конституції України. Це наш державницький обов’язок, це наша робота, яку ми повинні зробити.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила солідарність дівчині з Рівного Дарині Коц, яка була затримана поліцією за «порушення порядку організації мітингу», і заявила про готовність надати Дарині адвоката. І. Геращенко також закликала включити до порядку денного законопроект про зміни до Кодексу України про адміністративні порушення щодо виконання рішень Європейського суду, які посилюють права українських громадян на мирний протест. Політик висловила думку, що нинішнього тижня парламент може проголосувати за скасування депутатської недоторканності та за повернення до Кримінального кодексу статті про незаконне збагачення.