Партія «Слуга народу» готується до позачергових парламентських виборів, призначених на 21 липня. Про це під час прес-конференції повідомив Дмитро Разумков, який очолив цю політичну партію після того, як її попередній керівник, Іван Баканов, обійняв посаду першого заступника Голови СБУ. Тепер команда Президента Володимира Зеленського працює над тим, щоб сформувати список, з яким піде на ці вибори. «Дивлячись на портрет кандидата від партії «Слуга народу», ми хотіли б окреслити концептуальні та принципові речі, якими має володіти ця людина, — сказав Д. Разумков. — Вона має бути високоморальною, з глибокими принципами та з бажанням і можливістю чути та реалізовувати завдання, які ставитиме українське суспільство. Це має бути людина, успішна у тій сфері, якою займається, і яка може показати свої досягнення в цьому напрямі. Той, хто має бездоганну репутацію і зможе довести свою ефективність у Верховній Раді. Це має бути командний гравець, який працюватиме на багатомільйонну команду українського народу, обстоюючи його інтереси».

Керівник виборчого штабу партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко повідомив, що його часто запитують: звідки нова політична сила може взяти таку кількість людей, які представлятимуть суспільство в парламенті. Він нагадав: ще під час президентської кампанії «ЗЕ Команда» працювала із майже 600 тисячами волонтерів, які допомагали в різних статусах та проектах. Тож у формуванні виборчого списку представники «Слуги народу» мають намір опиратися на цю базу. А допоможе у цьому програма так званих соціальних ліфтів. Нині фахівці працюють над тим, щоб із тих сотень тисяч людей «викристалізувати» тих, хто може і хоче працювати народним депутатом.

Для того щоб провести якісний відбір, за словами О. Корнієнка, потрібно не менш як два місяці. В ідеалі, кажуть у команді Президента, було б добре, якби праймеріз (попередні вибори) вдалося узаконити. Але в сучасних умовах мають намір підходити до вибору кандидатів із трьох боків. Передусім ідеться про документальну перевірку, яку проводитимуть за допомогою фахівців із безпеки. Перевірятимуть минуле кандидата і його зв’язки. Другий напрям — перевірка доброчесності, в рамках якої опитуватимуть представників у регіонах. І третій етап — фахова кадрова оцінка (цей відбір проведуть ейчари). Окрім того, буде й четвертий рівень перевірки: після того, як список кандидатів представлять на з’їзді, з’явиться можливість коментувати кожного кандидата і надавати ту інформацію про нього, яку виборець вважатиме за потрібне. За словами О. Корнієнка, чинне законодавство передбачає, що до 8 липня будь-яку людину можна виключити зі списку. Щоправда, без можливості замінити її іншою кандидатурою. У штабі кажуть, що усвідомлюють, яку кількість інформації варто очікувати, і готові з нею працювати.

Усі кандидати, які претендують на висування, мають заповнити анкету з біографічними даними та подати концепти законопроектів, які хочуть реалізувати в парламенті. Повинні залишити й інформацію про те, в якому комітеті себе бачать. Ці люди ходитимуть на засідання, навіть у п’ятницю, і голосуватимуть за законопроекти, які потребуватимуть підтримки, запевняють у виборчому штабі і висловлюють сміливе припущення — матимуть свою більшість. З’їзд «Слуги народу» проходитиме у два етапи. Перший відбудеться вже 8 червня. На ньому представлять остаточний список із 225 осіб, програму та ідеологічні засади, з якими партія іде на вибори. Соціологія дає «Слузі народу» підстави для «нестримного оптимізму», каже О. Корнієнко.