У Львівській міській раді депутати від блоку Петра Порошенка Петро Адамик, Григорій Козловський і від «Свободи» Маркіян Лопачак зареєстрували постанову про дострокове припинення повноважень міського голови Андрія Садового.

Для цього, на їхню думку, є кілька причин. По-перше, суд визнав його бездіяльність у вирішенні сміттєвої проблеми. По-друге, міський голова багато часу приділяє партії «Самопоміч» та політичним питанням, у нього немає часу займатися господаркою. І останньою краплею стало виділення 20 мільйонів гривень для розрахунків за автобуси з російським інвестором.

Біля ратуші активісти розбили намети і збирають підписи за відставку Андрія Садового. Паралельно з цими подіями напередодні на засідання виконавчого комітету увірвалися радикали й облили чиновників невідомою речовиною.

Прочитавши текст проекту постанови трьох депутатів, міський голова Андрій Садовий так прокоментував ситуацію: «Якщо вони хочуть використати останні події і дорватися до влади й грабувати, то ми їм цього не дамо зробити. Якщо є непорозуміння, будь ласка, йдемо на нові вибори міського голови, нові вибори депутатів. І громада нам дасть оцінку. А баламутити ситуацію у Львові — я противник».

Міський голова здивований поведінкою колег-депутатів. У Львові майно і земельні ділянки продаються через систему «ProZorro», ціни найвищі, бо є конкуренція, а хтось хоче це все «на халяву» отримувати, як в інших містах. Він не має нічого проти, щоб на найближчому засіданні постанову трьох голосували.

Двоє з трьох депутатів — це заможні й авторитетні бізнесмени, які мають великий вплив на депутатський корпус. Чому саме тепер постало питання відставки, ніхто конкретно пояснити не може. Проблема зі сміттям виникла ще раніше, відходити з вулиць міста тижнями не вивозили. Та й міський голова вже кілька років приділяє чимало часу політичним питанням за межами області.

На думку експертів, львівських депутатів до радикальних кроків підштовхнула виборча кампанія і зміна президентської вертикалі — в регіонах почався новий перерозподіл влади і фінансових потоків.

Водночас розпочалися тертя і в обласній раді: там теж намагаються відправити у відставку голову обласної ради Олександра Ганущина, але поки що «революціонерам» бракує голосів. Винуватцем неспокою вважають першого заступника голови обласної ради Володимира Гірняка, члена політичної партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

Фото: zaxid.net