Президент Володимир Зеленський провів зустріч із представниками місії Міжнародного валютного фонду в Україні на чолі з Роном ван Роденом, які перебувають у Києві.

«Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України в часи, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також залишатиметься партнером, що дотримується своїх зобов’язань. На жаль, наразі ми бачимо зволікання з ухваленням реформаторських законопроектів, на які громадяни, бізнес, фінансова спільнота чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це й забезпечить підґрунтя для отримання наступного траншу фінансування від фонду», — цитує главу держави його прес-служба.

За словами Президента, на його рішення про розпуск Верховної Ради вплинуло декілька чинників, одним з яких він назвав «втрату можливості ухвалювати відповідальні рішення». Водночас В. Зеленський повідомив, що його команда розробила новий законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення, який поверне антикорупційним органам важливий інструмент для притягнення корупціонерів до відповідальності. «Цього тижня ми обов’язково подамо цей законопроект до парламенту і дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять. Але якщо цього не станеться, це буде ще одним доказом непрацездатності парламенту», — сказав він та зауважив, що чергові вибори мали відбутися наприкінці жовтня, тож тільки в грудні країна отримала б коаліцію та новий уряд, але громадяни та економіка не можуть стільки чекати. «Без необхідних змін у нас були б проблеми з Міжнародним валютним фондом», — додав він.

Голова Національного банку Яків Смолій, який також брав участь у зустрічі, наголосив, що продовження співпраці з МВФ є вкрай важливим для підтримки фінансової стабільності в Україні. «До кінця поточного року наша країна має сплатити понад 5 мільярдів доларів США за зовнішніми та внутрішніми зобов’язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів наразі 19,3 мільярда доларів США, і цього достатньо для виконання суверенних зобов’язань. Проте співпраця з МВФ — це також доступ до іншого фінансування, запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довго-строкове стійке зростання української економіки», — підкреслив він.

Зокрема, від співпраці з МВФ також залежить продовження програми макрофінансової допомоги з боку ЄС, за якою Україна може отримати 500 мільйонів євро довгострокової дешевої позики.

Міністр фінансів Оксана Маркарова висловила думку, що вчасне та належне обслуговування і погашення державного боргу — це запорука довіри іноземних інвесторів до України, основа репутації держави на міжнародній арені.

Представники Міжнародного валютного фонду у свою чергу висловили готовність продовжити обговорення подальшої співпраці з Україною, щойно після парламентських виборів буде сформований новий уряд. «Ми не бачимо перепон для співпраці. Готові після парламентських виборів, як буде сформовано уряд, негайно приїхати до Києва та продовжувати переговори щодо того, в який спосіб надавати нашу підтримку», — сказав керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден. Він також наголосив на важливості продовження роботи антикорупційних інституцій — НАБУ, САП та Вищого антикорупційного суду.