Комітет виборців України повідомляє про масову роздачу громадянам товарів та послуг від імені потенційних кандидатів у народні депутати в низці одномандатних округів. Такі випадки мали місце в Луганській, Одеській, Полтавській, Житомирській областях.

Як правило, роздавання товарів здійснювалося від імені благодійних фондів, пов’язаних із народними депутатами. Така активність спостерігалась і раніше, однак із початком виборів вона істотно активізувалася.

Так, за повідомленням прес-служби КВУ, 24 травня в Луганській області, в місті Сєверодонецьк, громадянам безплатно роздавали цукор.

За інформацією місцевих ЗМІ, в Одеській області в одному з округів пенсіонерам роздавали ліки від імені народного депутата. Набір медикаментів включав валеріану, перекис водню, бинт, вату, цитрамон, активоване вугілля. Разом із ліками виборцям давали лист із зображенням обранця.

25 травня в Житомирі за ініціативи народного депутата відкрили інклюзивний спортмайданчик. Обранець разом із представниками місцевої влади був присутній на його відкритті.

25 травня в Коростені за підтримки благодійного фонду до Дня міста було організовано спортивні змагання зі стритболу та воркауту, конкурс дитячих візочків та конкурс караоке для дітей. Попри те, що такі дії юридично не є підкупом виборців, оскільки політики, від імені яких роздаються товари чи послуги, не є офіційно зареєстрованими кандидатами в народні депутати, КВУ вказує на недоброчесність такої діяльності і закликає потенційних кандидатів відмовитися від фінансового стимулювання виборців в будь-яких формах.

Ілюстрація: regionews.sumy.ua