Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій подякував Командувачу цивільних операцій Європейської служби зовнішньої діяльності Вінченцо Копполі (на знімку) за роботу Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки та підтримку України у складний для неї час. Під час зустрічі, яка відбулася 29 травня 2019 року, учасники обговорили напрями подальшої співпраці у сфері реформування безпекового сектору України.

Глава парламенту підкреслив, що для українців дуже важлива незмінна і послідовна позиція ЄС щодо невизнання російської окупації Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей, а також послідовна позиція щодо санкцій проти Росії.

«Сподіваємося на таку само позицію й надалі», — сказав він і поінформував про широкий спектр реформ, що проводяться в умовах російської агресії. А. Парубій також висловив упевненість, що зміна Президента України не змінить курс на ЄС і НАТО.

Голова Верховної Ради, інформуючи про перебіг реформування сектору безпеки і оборони, зазначив, що парламент ухвалив базовий закон про національну безпеку, а також окремі спеціалізовані, які вже майже реалізовано. «Переконаний, що ці реформи будуть продовжені наступною Радою, незалежно від її складу», — підкреслив він.

А. Парубій наголосив, що по лінії розмежування продовжується гаряча фаза бойових дій, тому для України важливе поширення присутності місії як у Донецькій і Луганській областях, так і в Криму, та, зокрема, в Запоріжжі, Маріуполі, Краматорську — недалеко від гарячих ліній обстрілу і атак бойовиків, для постійного моніторингу ситуації.

Глава парламенту повідомив, що підготовлено ще низку законопроектів щодо реформи сектору безпеки і оборони — зо-крема «законопроект про парламентський контроль готовий майже на 90 відсотків». «Це був непростий процес у частині узгодження його положень із силовим блоком, партнерами з НАТО та парламентськими комітетами. Була проведена велика робота, — сказав він і подякував місії за допомогу.

Голова Верховної Ради також висловив упевненість, що робота буде продовжена. «Факт виборів не може бути сприйнятий як зупинка реформ», — наголосив А. Парубій. На його переконання, значна частина депутатів, які працювали в секторі безпеки, будуть у наступному парламенті і матимуть достатньо сил для продовження реформ у цій сфері. «Переконані, — наші напрацювання будуть поетапно реалізовуватись і втілюватимуться у конкретні рішення», — зазначив глава парламенту.

Своєю чергою Вінченцо Коппола підкреслив, що позиція ЄС по відношенню до України залишається незмінною і ЄС продовжить надавати підтримку. «Одним із підтверджень цієї позиції є продовження дії мандату місії до 2021 року», — сказав він і визнав значні результати її роботи, в тому числі в законодавчій сфері. В. Коппола також наголосив на важливості подальшої роботи над законопроектом щодо парламентського контролю в секторі безпеки — «важливої частини, яка стосується стратегічного рів-ня взаємодії, зокрема в комплексній підтримці всієї правоохоронної системи — поліції, прокуратури, суддів, пенітенціарної системи тощо».

Командувач цивільних операцій Європейської служби зовнішньої діяльності запевнив, що представники ЄС готові залучати додаткові ресурси до безпекового сектору і відповідати на потреби українців. «Мав честь спостерігати за рухом України вперед і пишаюся, що був частиною цього процесу», — сказав він і повідомив, що місія залишається в Україні, мандат продовжено ще на два роки, і сам зміст мандату розширено та охоплює більшу сферу діяльності — з’явиться другий підрозділ, який зосередиться на східній території, що перебуває під контролем України. «Україна приречена на успіх», — підкреслив В. Коппола.

Прес-служба апарату Верховної Ради України