Останній дзвоник.

Фото з сайту Яблунівської спеціалізованої школи-інтернату.

Десять випускників 9 класу отримали свідоцтва про базову середню освіту за спеціальною програмою. Із сумом залишать заклад, який став за ці роки рідним домом. Хтось зможе продовжити навчання в професійно-технічних училищах, а хтось за станом здоров’я повернеться додому.

Вихованці — особливі. Заклад для дітей із порушенням інтелектуального розвитку обслуговує Косівський та частину Верховинського районів. У 2018—2019 навчальному році тут здобували освіту 70 учнів. Першого класу не було.

Згідно з Національною стратегією реформування інтернатних закладів триває поступове скорочення шкіл цілодобового перебування. Закладу загрожує скорочення кадрів. Педагоги з дефектологічною освітою мають шанс влаштуватися на посади асистента вчителя інклюзивних класів. Дітям із особливими освітніми потребами рекомендовано навчання за типовою програмою. Батьки мають вибір: спецзаклад чи інклюзія. Директор Яблунівської школи Наталія Фіцич стверджує, що відтоку вихованців не було.

«Специфіка нашого гірського краю в тому, що до школи треба добиратися із віддалених сіл та присілків, іноді — понад десяток кілометрів. Чи готові звичайні школи прийняти дітей нашої категорії? Адже доведеться забезпечити їх гуртожитком. Згідно з новими рекомендаціями, батьки можуть віддавати дитину і до спецзакладу, але після навчання забирати додому. Знову-таки, чи готові вони брати на себе ці витрати і чи виправдано це? Адже наші вихованці отримують тут головне: опіку та елементарні навички самообслуговування», — розповідає Наталія Фіцич.

Директор наголошує на тому, що вихованці не ізольовані від суспільства. Після уроків відвідують спортивну школу, гуртки. Яблунівський ліцей — поруч, музична школа — навпроти. Цих дітей люблять у селищі, бо вони добрі, організовані. У звичайній школі їх навіть ставлять за приклад іншим учням.

Для кожного учня тут складають окремий план. Педагоги ведуть щоденники, де фіксують кожне досягнення дитини. Вивчив за місяць кілька букв — то вже успіх. Батьки можуть відстежувати цей процес. Четверо школярів — із аутизмом. З ними також займаються психолог і логопед. Помітний прогрес.

Окрім навчання, з дітьми малюють, роблять аплікації. А головне — навчають давати собі раду, щоб уміли себе обслуговувати. Велика увага — трудовому навчанню. Результат копіткої роботи з особливими дітьми — п’ять років поспіль Яблунівська спецшкола отримує гран-прі на огляді-конкурсі серед інтернатних закладів області. Мають добрі відгуки про вихованців з ПТУ.

Діти із затримкою інтелектуального розвитку в спецшколі отримують абілітацію — навчання життєво необхідних навичок. Чи продовжать навчання, чи за висновком медиків повернуться до своїх родин — до дорослого життя вони адаптовані. Дуже важливо в нинішньому жорстокому світі бути добрим, милосердним до них. Чи знайдуть вони захист у своїх сім’ях? Чи прийме їх суспільство?

Довідково

За програмою реформування інтернатних закладів на Прикарпатті зміни відбулися вже у двох. На базі Тлумацької спеціалізованої школи-інтернату створюють обласний центр підтримки сімей та дітей. Микуличинську спеціалізовану школу перепрофільовують у цілорічний дитячий оздоровчий табір. На черзі — Перегінська школа-інтернат. Функціонують інклюзивні класи, де майже 500 дітей із особливими освітніми потребами забезпечили додатковим соціальним супроводом.

Івано-Франківська область.