На території області, підконтрольній органам державної влади, нині проживають 3862 громадянина, постраждалі унаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 1388 осіб мають інвалідність I категорії.

Як зазначила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук (на знімку), за рахунок держбюджету соціальний захист цих людей здій-снюється за кількома напрямами. На 2019 рік держбюджет області передбачає виділення на ці потреби майже 12 мільйонів гривень. Станом на 1 травня 4,5 мільйона гривень уже профінансовано, однак для реалізації в повному обсязі прав і гарантій цих категорій громадян коштів недостатньо. Одна з причин такої ситуації — неефективність чинної системи виплати компенсації та допомоги постраждалим особам.

До підготовки нового проекту, який врахує недоліки минулих років, долучилися низка структурних підрозділів облдержадміністрації, а також управління соціального захисту населення місцевих органів влади. Програма реалізовуватиметься за такими напрямами: підвищення рівня правової обізнаності постраждалих осіб, постійне обстеження умов їхнього проживання задля виявлення проблемних питань та надання конкретної матеріальної підтримки, зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності серед постраждалих осіб тощо. Колегія прийняла рішення за-твердити цю програму.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.