Робота поштовиків в умовах війни має свою особливість. Про це нашому кореспонденту розповіла заступник директора з розвитку мережі Луганської дирекції «Укрпошти» Тетяна Почтарьова.

Навряд чи хтось стане заперечувати, що в умовах бойових дій будь-кому працювати дуже складно. І військовим, і медикам, і фермерам, і місцевим органам влади. Працівники «Укрпошти» — одні з тих, хто виконує свої професійні обов’язки, незважаючи на небезпеку і пов’язаний з цим моральний стан. Пошту та пенсії вони розвозять по всіх прифронтових територіях і водночас додають людям трішки оптимізму та надій. Отже, у прифронтовій зоні вони — особливо бажані гості.

— Ми дуже турбуємося за своїх співробітників, — каже Тетяна (на знімку). — Тому нам дуже важливо, щоб вони постійно були на зв’язку. Але в умовах прифронтової зони мобільний зв’язок часто глушиться. Отож, для безперервного спілкування всі поштовики таких територій мають по кілька карток операторів мобільного зв’язку. За спеціальним графіком (один-два рази на місяць) наші люди виїжджають в гарячі точки області — в Катеринівку, Троїцьке, Золоте, погоджуючи свої графіки з військовою комендатурою. Виїжджаємо тільки в супроводі військових тому, що це дуже небезпечні території. Крім кореспонденції та товару, в кожній поштовій машині на своєму місці лежать бронежилети для наших співпрацівників на випадок надзвичайних ситуацій.

— Треба розуміти, що в такі поїздки ви вирушаєте групами?

— На територіях, розташованих на лінії розмежування, ми надаємо багато послуг: виплачуємо пенсії, видаємо кореспонденцію, приймаємо різні платежі, поповнюємо мобільні рахунки, торгуємо продуктами, непродовольчими видами товарів та засобами гігієни. Одній людині з цим не впоратися. Місцева влада виділяє нам приміщення, ми підключаємо обладнання, яке привозимо з собою, і це прискорює процес обслуговування.

— Чи отримують мешканці прифронтових територій листи, посилки? Чи передплачують періодичні видання?

— Телеграми, як ви знаєте, вже стали історією, але замість телеграми, коли родичі надсилають грошові перекази, десять слів вони можуть відправити безплатно. Таке послання входить в послугу. І люди, а особливо молодь, яка надсилає бабусям та дідусям грошові перекази, із задоволенням користується такою можливістю. Стає дедалі менше простих листів. Певно, їх заміняє мобільний телефон. А ось так званої рекомендованої (замовної) кореспонденції завжди багато. Це офіційні повідомлення банків, підприємств, державних установ, отже, на всіх етапах їх проходження ставиться календарний штемпель, бо такий лист вважається юридичним документом. Іншим перевізникам, окрім «Укрпошти», не доручається відповідальність за такі листи.

Щодо передплати — мушу сказати, що на прифронтових територіях вона дещо знижена, і цьому є пояснення. Населення тут постійно живе на валізах. Ніхто не знає, яким буде завтрашній день. Можливо, доведеться залишити домівку, рятуючи своє життя від ворожих обстрілів. Тому газети тут передплачують, але зазвичай на місяць, потім продовжують передплату ще на місяць. І так протягом року. Люди хочуть читати новини, повірте. Приваблює те, що для Луганської та Донецької областей залишені колишні тарифи, на відміну від решти території України.

— Переконати сучасну людину, щоб вона передплатила періодику все-таки нині важко...

— На жаль, так. Більшість звикли шукати потрібну інформацію в Інтернеті, на ТБ. Цим більше захоплюються молодь, люди середнього віку, але старше покоління все ж звикло до газет. Щоб можна було вирізати та зберегти статтю, дати її почитати сусідові. Проведення передплати стає дедалі складнішим. Якщо говорити про складнощі «Укрпошти», то деякі з них пов’язані з дуже поганими дорогами на нашій Луганщині. Вони насамперед впливають на стан нашого транспорту. Проте при доставці кореспонденції ми не виходимо з графіка, тому що відстежуємо пересування поштових машин і корегуємо його. В умовах комп’ютеризації це зробити можна. Складністю в нашій роботі я б, напевно, назвала й те, що у свідомості людей, на жаль, працює старий стереотип пошти. Водночас ми стали більш сучасною, конкурентоспроможною сферою обслуговування.

— Ви маєте на увазі оптимізацію «Укрпошти? Але ж саме на результати цього процесу у людей найбільше нарікань. Вони невдоволені скороченням кількості відділень...

— Одразу ж хочу уточнити: відділення не закриті, а оптимізовані. Загалом у Луганській області було 300 відділень, а тепер їх офіційно 286. До того ж оптимізація більше торкнулася міста. Все, що стосується сільської місцевості, ми не чіпаємо, бо не можемо не виконувати свою соціальну функцію. До речі, жоден з наших скорочених працівників не залишився без роботи. Загалом останніми роками «Укрпошта» більше вкладає коштів в оснащення та осучаснення поштових відділень нашої області, в поліпшення умов праці співробітників.

Щодо оптимізації та процесів комп’ютеризації відділень, то за останній час ми зробили великий прорив в оновленні АРМЗ, щільно займаємося покращенням програмного забезпечення, оптимізацією ручних процесів, щоб наші співробітники витрачали менше часу на заповнення звітів у паперових варіантах. Загалом по області у нас комп’ютеризовано 60% відділень. Серед усіх регіонів України Луганська область — найкомп’ютеризованіша. Нині відділення працюють на 3G-модемах, через картки мобільних операторів. Але всюди переходитимемо на проводовий Інтернет.

Загалом я повинна сказати, що в Луганській обласній дирекції «Укрпошти» сьогодні зібралася дуже хороша команда, яка налаштована трансформувати, змінити імідж «Укрпошти». Ми, наприклад, після роботи бували у великих торгових центрах, у місцях скупчення людей і роздавали їм листівки про свої послуги. Було цікаво спілкуватися, вислуховувати думки людей. Несподівано для себе ми з’ясували, що негативного ставлення до «Укрпошти» виявилось мало. Але були й прикрощі. Дехто, наприклад, не приховав свого щирого подиву з приводу того, що ми маємо свій сайт. Доводилось пояснювати: ми є сучасною компанією, оператором національного рівня, входимо до Поштового союзу. А коли нас порівнюють з «Новою Поштою», ми кажемо так: на багатьох територіях «Нова Пошта» не працює, а «Укрпошта» є і буде. Навіть в тих населених пунктах, де досі тривають обстріли.

Луганська область.

Фото надано автором.