Микола Кучер, Юлія Тимошенко, Руслан Сидорович, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Руслан Стефанчук, Вадим Новинський, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

У вівторок, 4 червня, парламент розпочне розгляд проекту закону про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради України (реєстр. № 1098), у якому окремий розділ присвячено процедурі імпічменту Президента.

Про це повідомив на Погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Профільний парламентський комітет провів детальне обговорення проекту закону про ТСК, до якого надійшла майже тисяча поправок від депутатів. «У четвер можемо вийти на прийняття рішення», — спрогнозував  А. Парубій, висловивши сподівання, що парламент зможе за півтора робочих дня пройти всі депутатські правки і схвалити законопроект про ТСК в цілому.

Після завершення розгляду закону про ТСК парламент планує перейти до обговорення блоку євроінтеграційних законів, вкрай важливих для співпраці з ЄС. Зокрема, щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання (№ 10183), щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права (№ 9438). Мають намір також ратифікувати низку міжнародних угод, зокрема в енергетичній сфері.

У четвер, 6 червня, по обіді депутати планують розпочати розгляд проекту Виборчого кодексу в другому читанні (№ 3112-1). Профільний комітет рекомендував визначатися щодо поданих поправок до законопроекту безпосередньо у сесійні залі. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що парламент зможе на літній сесії ухвалити Виборчий кодекс з відкритими партійними списками.

А розпочнуть депутати новий пленарний тиждень із завершення обговорення проекту закону про сільськогосподарську кооперацію (№ 6527). А також розглянуть два депутатські законопроекти, які минулого тижня включено до порядку денного, — про внесення змін до статті 133-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян) — № 10004 та про внесення зміни до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами) — № 10131.

Посилити інститут контролю

«Доопрацьована редакція закріпить повноваження та організаційні основи діяльності тимчасових слідчих та спеціальних комісій, — заявив голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. — Це наповнить змістом статтю 89 Конституції й посилить інститут парламентського контролю». Він також наголосив на потребі прийняти закон про ТСК. Фракція підтримала пропозицію вже цього пленарного тижня перейти до розгляду нового Виборчого кодексу, в якому передбачено проведення виборів за відкритими списками та враховано рекомендації міжнародних партнерів та громадськості для зміцнення демократичних стандартів волевиявлення громадян. Фракція БПП також закликала схвалити законопроект № 9438 щодо засудження воєнних злочинів та злочинів проти людяності, і законопроект № 10181, в якому закладено реформу сержантської вертикалі в армії за стандартами НАТО.

Артур Герасимов також закликав правоохоронні органи якнайшвидше розслідувати інцидент, який стався 31 травня на Київщині, і передати справу до суду. Йдеться про ситуацію, коли двоє п’яних поліцейських вистрелили у п’ятирічного хлопчика. «Так звані «правоохоронці», які вчинили цей злочин, мають бути покарані», — заявив А. Герасимов.

Фракція «Народний фронт» звернулася до Конституційного Суду з вимогою прискорити розгляд питання про визнання неконституційним указу Президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту, повідомив лідер фракції Максим Бурбак. Він нагадав, що 24 травня депутати подали до Конституційного Суду подання за підписом 62 осіб про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту.

«Вважаємо, що юридичних підстав для розпуску парламенту не існує, —стверджував М. Бурбак. — Конституційний Суд за поданням народних депутатів уже відкрив провадження про неконституційність розпуску Верховної Ради. Звертаємося до Конституційного Суду з проханням винести рішення про пришвидшену процедуру розгляду питання. Маємо отримати законний висновок до 21 липня». М. Бурбак також висловив обурення заявами близького бізнес-оточення Президента щодо скасування мовних квот в медіапросторі та плани капітулювати перед Росією. «Наша позиція незмінна. Капітуляція не пройде. Крим і Донбас повернуться разом і на українських умовах. Росія має звільнити всіх полонених і відшкодувати Україні збитки, завдані війною», — резюмував Максим Бурбак.

Люди чекають змін

«Вибори пройшли, але люди й досі чекають змін. Всупереч очікуванням українців, при владі залишився старий уряд. І з червня він знову підвищує ціни на газ», — заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Вона розповіла, що ціни на газ у світі різко впали. У Європі він уже коштує майже 150 доларів за тисячу кубометрів, а українцям його продають за 320 доларів. Ю. Тимошенко закликала депутатів відкласти всі другорядні питання і зосередитися на змінах в інтересах людей. Політик наголосила на важливості дочасних парламентських виборів: «Жодного зриву дострокових виборів бути не може. 21 липня запланували — значить вибори мають бути проведені 21 липня. Якщо стара система разом з Конституційним Судом зірве їх — це буде зроблено всупереч інтересам народу», — сказала лідер «Батьківщини». Ю. Тимошенко також закликала нову владу розпочати переговори про звільнення українських політичних в’язнів, військовополонених та заручників з чистого аркуша, бо Мінські домовленості, за її словами, зайшли в глухий кут.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко гостро відреагувала на слова лідерки «Батьківщини». «Люди, які закликають нас розпочати переговори з «чистого листа», найменше хочуть, аби там були Мінські угоди, — сказала вона. — Адже мінус Мінські угоди — це мінус санкції... Мінський процес сьогодні знаходиться в стані стагнації, але точно не через українську переговорну позицію. І коли тут намагаються принизити Україну — це дуже не правильно».

Ірина Геращенко нагадала, що завдяки роботі в Мінських групах вдалося звільнити понад 150 заручників Кремля. А з початку війни звільнити або знайти тіла більше трьох тисяч осіб. «Навіть якби нам вдалося звільнити одну людина, це вже була би велика радість. Це важко зрозуміти людям, які жодним чином ніколи не були до того причетні», — наголосила політик. І. Геращенко зазначила, що попри опозиційність до нового президента, вона завжди допомагатиме «витягти кожну людину».

Бюджетний процес не повинен зупинятися

Представник фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович, котрий входить до складу робочої групи з підготовки Виборчого кодексу, відзначив, що було опрацьовано майже чотири тисячі поправок. І, попри песимістичні прогнози, профільний комітет розглянув законопроект, що дало змогу розблокувати процес, і вже цього тижня розпочати розгляд Виборчого кодексу. «Ухвалення Виборчого кодексу нинішньою каденцією Верховної Ради важливо, щоб виконати передвиборчі обіцянки всіх політичних сил, які нині представлені в парламенті», — переконаний Р. Сидорович. Він також нагадав, що до червня уряд мав підготувати Бюджетну резолюцію, наголосивши, що попри те, що вже невдовзі нова парламентська коаліція сформує новий уряд, бюджетний процес не повинен зупинятися.

Лідер фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський (котрого депутати вчора вітали з днем народження) наголосив на потребі розпочати прямі переговори з Росією. Начебто це обіцяв новообраний Президент під час виборчої кампанії. «Соціологія каже, що 75 відсотків українців прагнуть досягнення миру на основі здорових компромісів, — сказав він. — Президент уже має мандат на переговори, тож треба діяти». Фракція Опозиційного блоку закликала скасувати економічну блокаду Донбасу та розпочати реінтеграцію. В. Новинський запропонував зробити наступний тиждень у парламенті також пленарним. Фракція розробила і подала до парламенту новий законопроект про врегулювання мовної політики. «Сподіваюся, питання мови та віри перестануть ділити наш народ на табори», — зазначив В. Новинський.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко розповів, як побував у своєму рідному селі Лизівка на Луганщині. Поспілкувавшись із багатодітними родинами, які нині залишилися фактично без державної підтримки, вислухавши їхні біди та проблеми, політик наголосив: якщо надати селянам державну підтримку, будуть і діти на селі, і корови, і робота. Ляшко закликав створити у парламенті «об’єднану опозицію» проти продажу сільськогосподарської землі іноземцям. «Ми пропонуємо об’єднати зусилля і не дати продати землю. Наступні вибори — це бій за українську землю», — заявив лідер радикалів. Фракція Радикальної партії також наполягає на схваленні змін до Конституції, які б визнали основою аграрного устрою держави фермерське виробництво. Олег Ляшко висловився проти продовження співпраці з МВФ, чи принаймні за те, щоб переглянути підписаний Меморандум з МВФ, встановивши справедливу ціну на газ.

Співголова групи «Відродження» Віктор Бондар теж порушив газову тему. «Уряд нас не чує про скасування грабіжницьких тарифів із урахуванням зниження в Європі ціни на газ, — сказав депутат. — Там очікується ціна 120 доларів за тисячу кубометрів, а у нас продають газ по 320 доларів». За словами В. Бондаря, з червня уряд знову підвищив тарифи на газ на п’ять відсотків. А з липня зростають тарифи на електроенергію через запуск так званого «вільного ринку» електроенергії. За прогнозом експертів, тарифи можуть зрости мінімум на 30 відсотків до 220. Депутатська група наполягає на тому, щоб ухвалити постанову про скасування зростання тарифів на електроенергію та відтермінувати запровадження ринку електроенергії, оскільки у нас немає ринку, а є лише монополісти, а люди не мають змоги вибирати постачальника електроенергії.

Ярослав Москаленко із групи «Воля народу» порадив депутатам, приймаючи будь-яке рішення, думати передусім про дітей, дбати на державному рівні про дитячу та молодіжну політику, відновлення закладів позашкільної освіти, спортивних секцій. Парламентарій закликав прийняти законопроект щодо посилення інституційної спроможності СБУ, спрямований на захист бізнесу.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів відзначив макроекономічну стабільність в економіці та початок її зростання. «Ми вгамували інфляцію, і вона стала рекордно низькою, середня зарплата у квітні 2019 року становить в еквіваленті майже 438 доларів, — сказав урядовець. — Завдяки зусиллям уряду майже 43 відсотки українського експорту спрямовано до ЄС, зростає товарообіг із країнами Азії та Близького Сходу. Це вдалося забезпечити завдяки амбітному урядовому плану реформ, який крок за кроком виконують. Багато з цих реформ ми робили разом із парламентом. Уряд, Президент і парламент мають діяти максимально злагоджено в інтересах народу».

М’яч на полі народних обранців

Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук закликав парламент позачергово підготувати до розгляду та розглянути законопроекти, внесені главою держави як невідкладні. Стефанчук нагадав, що минулого тижня В. Зеленський на виконання своїх передвиборчих обіцянок вніс до парламенту проект закону про особливу процедуру усунення Президента України з поста (про імпічмент) — № 10340, а також направив листа Голові Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо скасування депутатської недоторканності   (№ 7203). Також минулого тижня внесено законопроект про внесення змін до Закону про вибори народних депутатів щодо забезпечення виборчих прав військовослужбовців. «Цей законопроект спрямований на забезпечення права й можливості військовослужбовців, які виконують завдання щодо відсічі збройної агресії РФ, вільно обирати народних депутатів».

Голови парламентських комітетів висловили свої пропозиції до порядку денного. Зокрема, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін поінформував, що в парламенті було зареєстровано 13 законопроектів про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Також було створено робочу групу, яка напрацювала узгоджений законопроект, який передано для ознайомлення до посольств країн ЄС. Адже це є одним із зобов’язань України перед Євросоюзом.

Виступаючи від паливно-енергетичного комітету, Ольга Бєлькова застерегла: якщо не буде встановлено верхню межу ціни на електроенергію, це призведе до різкого стрибка ціни на електроенергію для промислових підприємств, зокрема у метро та пасажирському транспорті. Перший заступник голови соціального комітету Сергій Каплін висловив стурбованість з приводу скорочення майже на 15 відсотків субсидій на оплату послуг ЖКГ і запропонував схвалити постанову про мораторій на позбавлення права на субсидії для українських громадян.

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський закликав прийняти важливі закони, які регулюють питання житлово-комунального господарства та ринку електричної енергії і які впливають на формування тарифів.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Виборчий кодекс — це наймасштабніший проект закону із тих, що ми розглядали за час своєї каденції, і я дуже розраховую, що ми зможемо провести його максимально професійне, компетентне обговорення. Сподіваюся, Верховна Рада проведе цю масштабну, важливу роботу і ми зможемо ще на літній сесії прийняти Виборчий кодекс з відкритими списками.