У неділю в Греції відбувся другий тур виборів до місцевих органів влади. За попередніми даними міністерства внутрішніх справ, яке відповідає за організацію і проведення голосування, консервативна опозиційна партія «Нова демократія» упевнено перемагає у 12 із 13 регіонів країни, включаючи Афіни й Салоніки, а також провінцію Аттика, де й розташована столиця.

В інформації МВС Греції повідомляється, що цієї неділі до виборчих урн прийшло менше громадян, ніж 26 травня. Явка становила трохи більше 40%, тоді як тиждень тому голосували 59% виборців. Уже відомо, що 5,6% з них опустили до урн бюлетені без усіляких позначок напроти прізвищ кандидатів у мери, що означає голосування проти всіх. А ще три відсотки бюлетенів було визнано недійсними.

Поразку СІРІЗА на місцевих виборах за місяць до дострокових парламентських, які призначені на 7 липня, грецькі видання, що підтримують консерваторів, назвали помстою за популізм Ципраса. Так, грецька газета «Віма», повідомляючи про попередні результати виборів, зазначила: «Надія на спокійне життя повернулася. Це помста... за популізм Ципраса».

По гарячому сліду голосування в грецькому інформаційному просторі з’являється безліч аналізів причин поразки СІРІЗА та її лідера. Однією з основних називають не тільки суворі заходи економії, які запроваджував уряд Ципраса, і його прагнення виправити думку про себе зниженням ПДВ на багато товарів, виплатою субсидій. Консерватори з «Нової демократії» зробили ставку й на категоричну незгоду з «угодою», яку Ципрас уклав із владою сусідньої країни й погодився на використання ними в новій назві найменування провінції Греції — Македонія.

Лідер нових демократів Кіріакос Міцотакіс у березні побував у Москві, де зустрівся прем’єром РФ Дмитром Медведєвим, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і головою Держдуми В’ячеславом Володіним. Ще в Москві він заявив, що саме Росію вважає важливим зовнішньополітичним партнером. І назвав це життєво важливим, зважаючи на свою прихильність міжнародним нормам. Він, очевидно, геть забув, що Греція є членом ЄС. Після поїздки до Москви, де його назвали майбутнім прем’єром, Міцотакіс став ще рішучіше критикувати уряд Ципраса за те, що він погодилося із прийняттям Північної Македонії до НАТО й відкликав усі колишні заперечення проти її майбутнього членства в Європейському Союзі. Він усіляко підігрівав націоналістичні настрої у країні й, як показали місцеві вибори, досяг успіху.

Деякі грецькі ЗМІ зазначають, що навіть після цієї поразки Алексіс Ципрас не втрачає оптимізму й висловлює надію, що на дострокових парламентських виборах явка буде значно вища за рахунок прогресивно мислячих громадян. І висловив упевненість, що вони не підтримають відродження націоналізму, а проголосують за партію, яка вивела Грецію з найглибшої кризи, а зараз робить усе для підвищення добробуту тих верств населення, які найбільше постраждали від заходів економії. А також орієнтує країну не на конфронтацію з найближчими сусідами, а на економічне співробітництво, мирне співіснування. А це — гарантія миру й безпеки на всіх Балканах.