У понеділок у Румунії розпочалися міжнародні навчання НАТО під кодовою назвою Saber Guardian-2019. У них беруть участь майже вісім тисяч військовослужбовців з Албанії, Вірменії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Греції, Грузії, Італії, Литви, Латвії, Македонії, Польщі, Німеччини, Румунії, США та України. Як наголосило міністерство оборони Румунії, це найбільші навчання Альянсу цього року.

Командування навчаннями визначило їх головне завдання — відпрацьовування партнерами по НАТО і їхніми союзниками всіх елементів відбиття можливої агресії умовного противника з повітря, моря й на суші. При цьому особливу увагу буде приділено мобілізації солдатів і офіцерів запасу і їхньому швидкому зосередженню на небезпечних ділянках наступу ворога. Згідно зі сценарієм Saber Guardian, бійці форсуватимуть Дунай, а потім відпрацюють спільні дії в атаці на ворожі позиції. Передбачено й навчальні стрільби ракетами Patriot і Stinger по наземних і морських цілях, а також навчання медичного персоналу й пересування військових колон міжнародними магістралями різних країн регіону.

У перший робочий день червня церемонія відкриття навчань Saber Guardian відбувалася одночасно на п’яти полігонах, розташованих біля румунських населених пунктів Чинку, Бордушань, Бабадаг, Смирдан і Ришнов. Як повідомило Радіо Румунії, навчання триватимуть до 24 червня. Вони охоплять також території Болгарії і Угорщини.

Румунські ЗМІ наголошують, що навчання Saber Guardian почали проводити в причорноморському регіоні з 2013-го й до 2017-го щороку відбувалися по черзі в Болгарії, Румунії та Україні. А з 2017-го їх вирішили проводити раз на два роки. Навчання включено до програми Європейського командування Збройних сил США з метою зміцнення взаємодії на міжнародному рівні з партнерами по НАТО.

Цього року для посилення заходів безпеки в Південно-Східній Європі та Чорноморському регіоні з ініціативи НАТО в травні й червні на території Болгарії, Румунії, Угорщини, Хорватії, Словенії і Північної Македонії проводиться ціла серія національних і багатонаціональних військових навчань, які тісно пов’язані між собою і доповнюють одні одних. У травні вони відбувалися за участі американських військовослужбовців, дислокованих у Європі — в Словенії, Хорватії та Угорщині – й мали умовну назву «Негайна відповідь».  Вінцем цієї серії і є маневри Saber Guardian-2019.