На ІІІ Міжнародному екологічному саміті Халкі в Стамбулі, організованому Вселенським Патріархатом, делегація Православної церкви України представила проект відродження літописної ріки Почайна, що в середмісті Києва. За хроніками, у її водах у 988 році київський князь Володимир Святославович масово охрестив містян. І хоч з «руським Йорданом» пов’язано чимало важливих подій в історії Київської Русі (тут, зокрема, в давнину був перевіз через Дніпро і його притоку, що називався Києвом), Почайна, яка в’юнилася північною околицею Подолу, через забудову столиці фактично зникла з мапи. За словами київського історика, фольклориста, лексикографа XIX століття Миколи Закревського, для стародавнього Києва ця річка значила більше, ніж Дніпро, бо протікала поруч зі Старокиївською горою, омиваючи найдавнішу частину столиці — Поділ, який у княжу добу був торговельно-ремісничим центром, а після зруйнування монголо-татарами Верхнього міста сюди перемістився вже й магістрат.

Представляючи проект відродження річки, котра згадувалася у Лаврентіївському, Львівському, Холмогорському літописах, «Звичайному житії св. Володимира» «Синопсисі Київському» та інших хроніках і творах, викладач Київської православної богословської академії протоієрей Андрій Дудченко розповів і про інші екологічні ініціативи вірян ПЦУ. Він наголосив, що громадський рух з повернення з небуття літописної ріки підтримується Переяславсько-Вишневською єпархією ПЦУ, а нещодавно в історичному гирлі Почайни, на розкопках Поштової площі, встановили і освятили хрест.

Як повідомляє прес-служба ПЦУ, Православна церква України вперше взяла участь у роботі церковного екологічного форуму, що тривав три дні. До обговорення проблем довкілля та виховання екологічної культури в глобальному суспільстві долучилися представники православних церков Болгарії, Грузії, Румунії, Греції, Александрії, Кіпру, Америки, Естонії, Фінляндії, Коптської церкви, УПЦ в Канаді. Вселенський Патріарх Варфоломій I, що є визнаним світовим православним лідером в екологічних ініціативах, під час саміту наголосив на важливості екологічного мислення та дбайливого ставлення до природи, адже християни є відповідальними за захист планети. Патріарх зазначив, що важливими екологічними аспектами життя мають стати зменшення споживання та використання відновлювальних ресурсів і переробка. Він наголосив, що для того, аби навчити відповідально ставитися до створеного Богом світу, потрібно уважно читати «книгу творіння — природу».

Фото: pomisna.info