«Антимонопольний комітет України порушив справу за дії Нацкомісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) за формулою «Роттердам плюс»...», — повідомляють засоби масової інформації. І звучить це так надихаюче і життєстверджуюче, ніби відзавтра скасовується комунальна плата, скажімо, для пенсіонерів. Принаймні для тих, чия пенсія не дає змоги одночасно лікуватися, харчуватися, вдягатися, сяк-так жити та ще й комуналку платити: нехай вибирають те, на що вистачає і що їм більше до вподоби!

Але не напружуйтеся і не тамуйте подих! Дихайте на повні груди, поки ще можна. Антимонопольний комітет, схоже, для того й існує, щоб порушувати справи і штрафувати, а ті, хто, на його — АМКУ — думку, є порушником, благополучно оскаржують ці справи в судах. З’явилася, знаєте, така сумна практика. Адже в нас демократія! І найгуманніші та найсправедливіші суди, правда?!

Так от. У постанові пані державна уповноважена Марія Нижник посилається на НАБУ, яке, зокрема, виявило ознаки негативних наслідків від дій Нацкомісії через впровадження формули «Роттердам плюс» ще в далекому травні 2016-го, що могло призвести до спотворення конкуренції на ринку.

Тут зупинимося і перепочинемо. А водночас згадаємо, що шкідливість формули «Роттердам плюс» вже не раз і не два обговорювали на найвищих рівнях, демонструючи кипучу діяльність, небайдужість, навіть стурбованість. Обговорювали й засуджували. Називали «корупційною складовою» і «мафіозною загрозою». Пристрасті почасти закипали так, що детективи НАБУ, пам’ятаєте, навіть винесли двері в НКРЕКП. І от нарешті Секретар РНБО Олександр Данилюк днями повідомив, що «схема заробітку «Роттердам плюс» просто зникне із запуском закону «Про ринок електричної енергії». А Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на останньому засіданні Кабміну заявив: «В уряду є тільки одна можливість — виконати норми закону і запровадити ринок електроенергії з 1 липня».

Отже, виходить, що — навіть не віриться(!) — «Роттердам плюс» піде в небуття? І співвітчизники зітхнуть з полегшенням? Де там?! Ніхто не обіцяв, що буде легко!!! Утім, українці, напевно, хотіли почути не так те, що формула зникне, а те, що ціни на електроенергію, тепло та гарячу воду якщо не знизяться, то бодай не зростатимуть. Як кажуть, усі залишилися при своїх інтересах. Олігархам — нажива, народу — тарифи!

І насамкінець. Ви впевнені, що люди сповна розуму, у час космічних швидкостей та цифрових технологій, люди, які лінуються вже навіть носити гаманець у кишені, а воліють мати віртуальний еквівалент грошей, стануть везти океаном вугілля з Південно-Африканської Республіки (ПАР) та Південної Америки до Нідерландів, на єдину у світі міжнародну біржу, щоб там його продати? На свій страх і ризик. Візьмуть — не візьмуть. Була — не була... А якщо куплять, то розвертай голоблі і вези, скажімо в Канаду, хоча навпростець, обминувши біржу, було б дешевше і простіше.

Можливо, вугілля саме так і лише так продається? Не знаємо. Але решта товарів інакше. Простіше і зрозуміліше буде, якщо продавець надасть покупцеві пробну партію товару. Той її спробує на смак, понюхає на запах, підпалить на теплотворність, помне в руках на твердість, потре пучками на глевкість. Відтак, пересвідчившись, що це саме те, що він шукав, каже: «Гаразд, Карле, згода, беру... П’ять танкерів (чи в чому те вугілля транспортують?)». «Не звольте турбуватися, — Карл йому. — Будь-який каприз за ваші гроші». А сам на мобільному — тінь-тінь-тінь: номер набирає і команди дає своїм манагерам, щоб вантажили і відправляли до одеських берегів п’ять танкерів відбірного вугілля: встигай — розвантажуй та на ТЕС відправляй.

Схоже, що «Роттердам плюс» — то казочка для легковірних... А транспортування вугілля до роттердамської біржі, а потім до наших берегів і є отой жирний плюс, від якого вже три роки ніяк не можуть відмовитися олігархи. Цікаво, а що вони тепер вигадають?