Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав парламентських журналістів з їхнім професійним святом. «Професія журналіста набуває особливої ваги в період російської агресії та інформаційної війни проти України», — сказав очільник парламенту. «Завдання журналістів — захищати український інформаційний простір, подавати об’єктивні неупереджені новини», — підкреслив А. Парубій. Глава парламенту відзначив, що у Верховній Раді України зареєстровано найбільшу кількість журналістів серед парламентів світу. Це, з одного боку, створює для депутатів певні труднощі, однак, з другого боку, свідчить про відкритість роботи парламенту.

Коментуючи на прохання журналістів перспективи ухвалення Виборчого кодексу, Андрій Парубій спрогнозував, що його розгляд у сесійній залі може тривати декілька тижнів. Цей законопроект пройшов довгий шлях. Одним із перших розпоряджень глави парламенту було створення робочої групи з напрацювання проекту Виборчого кодексу. За нинішньої каденції парламенту діяло декілька робочих груп, було проведено титанічну роботу — опрацювання декількох тисяч правок. Однак нині профільний парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя задля економії часу рекомендував депутатам визначатися за поправки безпосередньо в сесійній залі. Відтак у порівняльній таблиці до законопроекту в другому читанні немає приміток, чи підтримав певну поправку профільний комітет чи ні.

Андрій Парубій висловив сподівання, що Верховна Рада зможе ухвалити Виборчий кодекс із відкритими партійними списками до завершення літньої сесії парламенту, вочевидь, в останній пленарний тиждень у липні, тобто ще нинішньою каденцією. Водночас він наголосив, що новації у виборчій системі стосуватимуться не наступних парламентських виборів, а тих, що відбудуться через п’ять років. «Мій розрахунок — що депутати перед виборами проголосують за Виборчий кодекс, бо їм потрібно буде звітувати перед людьми, а це відповідає передвиборним обіцянкам», — сказав А. Парубій. До того ж, на його думку, навіть депутати-мажоритарники можуть підтримати Виборчий кодекс за відкритими партійними списками. Адже політичні партії зацікавлені в тому, щоб в їх виборчих списках були люди, авторитетні в регіонах, котрі мають довіру людей. «Кожна політична сила має виставити по кожній області своїх кандидатів, і вони не поставлять водія, як кажуть, бо він не набере голосів, — вважає А. Парубій. — А якщо кандидат має авторитет в окрузі, то партії самі будуть зацікавлені, щоб в їх виборчих списках була така людина. Тобто не кандидати бігатимуть за партіями, а навпаки».

Глава парламенту пообіцяв, що перед остаточним голосуванням за Виборчий кодекс на офіційному сайті Верховної Ради буде оприлюднено остаточний варіант законопроекту після врахування всіх поправок.

А в парламентському дворику журналісти сфотографувалися з Головою Верховної Ради на пам’ять (на знімку).