Дискусія була організована Німецькою асоціацією Східноєвропейських студій. У заході також узяли участь депутати Бундестагу, представники українського громадянського суспільства.

Під час дискусії голова комітету наголосила, що «Північний потік-2» «загрожує архітектурі європейської безпеки та створює передумови для повномасштабного вторгнення Росії в Україну».

Г. Гопко закликала країни ЄС, особливо Німеччину, переглянути своє ставлення до «Північного потоку-2». За словами депутата, Росія вже готується до сценарію можливого припинення транспортування газу територією України, що може спровокувати різке зростання цін на європейському ринку. «Якщо це станеться, Україна може опинитися в ситуації недостатніх обсягів постачання газу з боку ЄС, оскільки не вистачить потужностей для фізичного реверсу, — заявила Ганна Гопко. — Сьогодні необхідно докласти максимум зусиль, вимагаючи від Росії згоди на тристоронні переговори з Україною та ЄС з метою підписання угоди, яка відповідатиме законодавству ЄС».

Під час візиту до Берліна Ганна Гопко провела також низку двосторонніх зустрічей, зокрема, із головою Комітету у закордонних справах Н. Рьотгеном, депутатом Європарламенту Р. Бютікофером, речником із закордонних питань фракції СДПН Н. Шмідом, речником з питань Східної Європи фракції СДПН Й. Шрапсом, а також зі співголовою «Zentrum Liberale Moderne» М. Бек.

Під час зустрічей обговорено широке коло питань двостороннього співробітництва, а саме шляхи активізації україно-німецьких міжпарламентських контактів, і внутрішньополітичну ситуацію в Україні та Німеччині. Порушували також тему визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу.

Окрему увагу було приділено ролі Німеччини в підтримці України у протидії російській агресії, звільненню українських політичних в’язнів. Німецька сторона запевнила у продовженні підтримки України на шляху реформ.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.