Секретар ОТГ Віра Кухтарук та радник ЦРМС Ігор Мельничук.

Вагомі аргументи на користь реформи децентралізації демонструє Делятинська територіальна об’єднана громада. До неї, крім селища Делятин, входять Зарічанська, Чорноославська і Чорнопотоківська сільські ради. До об’єднання спільний бюджет трохи перевищував чотири мільйони гривень. У 2018-му, за рік після створення ОТГ, бюджет громади становив 92 мільйони гривень. А цьогоріч зріс до 103 мільйонів. Понад три мільйони гривень щороку — інфраструктурна субвенція (державна допомога ОТГ).

Про джерела наповнення бюджету голова Делятинської ОТГ Богдан Клим’юк розповів під час прес-туру, який організував Івано-Франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe. Змінилися підходи до господарювання. Багато важить те, що майже півтисячами гектарів земель сільськогосподарського призначення тепер розпоряджається сама громада.

Важливо в умовах об’єднання вміло делегувати повноваження. Приміром, секретар ОТГ Віра Кухтарук бере на себе не меншу відповідальність, ніж керівник громади. Є порозуміння зі старостами. За півтора року роботи в нових умовах цілеспрямована і досвідчена команда визначила ключові проблемні питання. Багато вирішили, над іншими працюють.

У Делятинській ОТГ успішно діє Центр первинної медико-санітарної допомоги та КП «Делятинська міська некомерційна лікарня планового лікування та реабілітації», для якої якраз закупили нове обладнання. Медзаклади обслуговують сукупно понад 17 тисяч мешканців об’єднаної громади. Також значну частину коштів ОТГ перераховує Надвірнянській ЦРЛ, щоб делятинці й там мали доступ до послуг.

Інфраструктурну субвенцію розподілили насамперед між сільськими громадами. У всіх населених пунктах ОТГ реалізували бодай по одному проекту. У Чорних Ославах відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям, у Заріччі відремонтували та утеплили дошкільний освітній заклад. Тепер більшість коштів скерували на добудову нового корпусу Чорнопотікської школи. Там 433 школярі навчаються в чотирьох старих пристосованих приміщеннях.

У Делятинській ОТГ розробляють Стратегію розвитку на десятиліття, супровід якої забезпечує радник із питань регіонального розвитку ЦРМС Ігор Мельничук. Громада бере участь у двох спеціалізованих ініціативах Програми «U-LEAD з Європою» — «Енергоефективність у громадах ІІ» та Школі просторового планування для ОТГ CanAction School.

У рамках навчання в Школі Делятинська громада розробила концепцію просторого розвитку, набір карт із ресурсами та можливостями громади, а також баченням змін на своїй території. Відбулися громадські обговорення за участю представників усіх населених пунктів ОТГ. Запросили й представників Білоославської сільської ради, що територіально поруч. Її об’єднання з Делятинською громадою передбачено Перспективним планом. Успіхи в ОТГ — лише на користь об’єднання.

Фото автора.