«Якщо ти хочеш змінити світ, надихай дітей!» — це гасло, поклавши руку на серце, дружно вимовляють молоді люди у футболках з яскравими логотипами GoCamp. Це назва найбільшої волонтерської програми Східної Європи, церемонія відкриття якої вчора відбулася у Києві (на знімку).

Майже сто волонтерів із 50 країн біля Монумента Незалежності долучилися до створення масштабного арт-об’єкта — на величезну мапу клеїли маленькі листочки, на яких писали свої враження про Україну та коротко розповідали, що саме спонукало їх до мовного волонтерства. Окрім таких мотивацій, як «навчити дітей», «змінити світ», «подарувати можливість», на карті майоріли стікери «I love Ukraine».

За словами організаторів, GoCamp ставить за мету не тільки навчити дітей іноземних мов, а й надихнути їх думати глобально, вірити в себе, свої сили та власну країну. За чотири роки існування програми вже 144 тисячі дітей відвідали мовні табори, а 800 волонтерів з усього світу допомогли школярам подолати мовний бар’єр, розвинути навички проектного менеджменту, лідерства та критичного мислення. Програма, зокрема, спрямована на невеликі міста і села, де не вистачає вчителів і діти мають проблеми з вивченням англійської.

Як зазначив народний депутат України, співзасновник ГО «Global Office» Мустафа Найєм, мовну волонтерську ініціативу реалізують у Болгарії, Грузії та Туреччині. Проте Україна — єдина країна, де це відбувається не коштом із державного бюджету, а за гроші бізнесу, донорів і пересічних небайдужих людей.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.