7-8 червня в Києві відбудеться Десята сесія Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща, яка цьогоріч пройде під назвою «Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом».

У суботу, 7 червня, програмою Асамблеї передбачено засідання комітетів з питань розвитку торговельно-економічного, регіонального та місцевого співробітництва на тему «Енергетична безпека Центрально-Східної Європи в контексті побудови Nord Stream-2», Комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України на тему «Можливості для європейської інтеграції України у 2020-2027 роках», Комітету з питань гуманітарного та культурного співробітництва на тему «Релігійна свобода і безпека у Центрально-Східній Європі»

Учасники Міжпарламентської асамблеї також вшанують пам’ять жертв Голодомору біля скульптури «Гірка пам’ять дитинства», що в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору».

О 10-й годині 15 хвилин розпочнеться засідання Х сесії МПА. У засіданні візьме участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Заплановано виступи голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганни Гопко, голови Комітету у закордонних справах Сейму Литовської Республіки Юозаса Бєрнатоніса, віце-маршалка Сенату Республіки Польща Богдана Борусевича. Очікуються також виступи віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, міністра у справах ветеранів України Ірини Фріз. Учасники сесії обговорять результати засідань комітетів.

Асамблея планує ухвалити зміни до статті 9 свого Статуту щодо створення Комітету з питань співробітництва у сфері безпеки. За підсумками Десятої сесії Асамблеї плануються підписання Заключного документа, а також спільний брифінг Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Голови Сейму Литовської Республіки Віктораса Пранцкєтіса, Маршалка Сенату Республіки Польща Станіслава Карчевського.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.