Під час її підготовки рекомендують спиратися на реалістичні джерела фінансування, а також застосовувати механізми іпотечного та довгострокового кредитування

Нині майже 48 тисяч військовослужбовців стоять у черзі на житло, наголосив у своєму виступі в парламенті В. Пацкан. А аудит ефективності використання бюджетних коштів, виділених на придбання житла для наших захисників, засвідчив неефективне управління та використання їх на суму 600 мільйонів гривень. «У 2016—2017 роках кошти продовжували використовуватися з недотриманням вимог чинного законодавства та неефективно, — йдеться у звіті. — Військовослужбовці, які перебували на квартирному обліку, втрачали можливість отримати житло, а з державного бюджету одночасно зі здійсненням видатків на будівництво (придбання) житла додатково витрачалися кошти на оплату піднайому житла».

Про це під час звіту говорив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у Верховній Раді. Прозвучала також вражаюча інформація про зловживання в сфері державної безпеки та обороноздатності держави. Оновленою Рахунковою палатою проведено п’ять заходів для перевірки використання бюджетних коштів на оборонку. Ідеться, зокрема, про аудити ефективності використання бюджетних коштів, виділених на забезпечення діяльності Головного управління розвідки Міноборони («Цілком таємно») та на виконання завдань і функцій Національної гвардії («Таємно»). Аналізували й те, як виконуються рекомендації, надані за результатом аудиту використання коштів, призначених на заходи інженерно-технічного облаштування кордону та міжнародної технічної допомоги. Проводилися також аудити використання коштів Управлінням державної охорони та грошей, виділених на будівництво або купівлю житла для військовослужбовців.

У річному звіті є інформація про рекомендації, які надавалися фахівцями Рахункової палати. Кабінету Міністрів, наприклад, радили скликати засідання за участю представників палати і розглянути питання виконання Комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби та членів їх сімей. А також — заслухати інформацію про фактичну діяльність Міноборони щодо розв’язання

цієї проблеми. Міноборони рекомендували невідкладно розробити за участю зацікавлених державних органів, Мінекономрозвитку та Мінфіну й подати на затвердження Кабміну державну цільову програму забезпечення житлом військовослужбовців. Вказується при цьому на «реалістичні джерела фінансування», а також рекомендується застосовувати механізми іпотечного, довгострокового кредитування та інших альтернативних джерел.

Надано рекомендації й Міністерству оборони. Насамперед ідеться про необхідність провести службове розслідування за фактами, викладеними у звіті, й притягнути до відповідальності тих, хто винен у бездіяльності та протиправному використанні бюджетних коштів. Радять також вжити невідкладних заходів для ведення інвестиційного будівництва відповідно до вимог Порядку організації будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей на земельних ділянках, що належать до земель Міноборони (наданих для розміщення й постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних за-кладів тощо). Важливо, на думку експертів, провести комплексний аналіз стану виконання інвестиційних договорів на будівництво житла на землях Міноборони та забезпечити вжиття невідкладних заходів претензійно-позовного характеру з можливим залученням правоохоронних органів для спонукання інвесторів до виконання взятих перед Збройними Силами зобов’язань. Рекомендують докласти зусиль для повернення Міноборони в судовому порядку земельних ділянок, що передавалися для проведення будівництва житла, яке фактично не здійснювалося, а самі ділянки були «заморожені» в інтересах комерційних структур.

У відповідь на такі рекомендації в Міноборони повідомили про здійснення ґрунтовної перевірки наведених фактів. Видано також наказ про призначення службового розслідування та створено комісії для оцінки ефективності використання бюджетних коштів, виділених на будівництво житла. Однак станом на 1 січня 2019 року про результати проведеного розслідування Рахункову палату не поінформували. Натомість відреагували на виявлені факти порушень у Генеральній прокуратурі. Як наслідок — військовою прокуратурою Львівського гарнізону розпочато кримінальне провадження про укладання без належних правових підстав семи договорів забудови земельних ділянок в містах Львів, Мукачево та Ужгород. Військовою прокуратурою Харківського гарнізону здійснюється кримінальне провадження за фактами завищення вартості будівництва 90-квартирного житлового будинку за укладеними в 2016 році договорами між Міноборони та ТзОВ «Констракшен груп інтернешнл». Військовою прокуратурою Київського гарнізону в липні 2018 року внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом безпідставної оплати Міноборони робіт, які не виконувалися ТзОВ «Інгран» під час реконструкції гуртожитку на території військового містечка № 11 у місті Васильків на Київщині. Генеральною прокуратурою підтверджено факти передчасного прийняття Міноборони житла за договорами про закупівлю квартир. За позовами органів прокуратури судами прийнято низку рішень про повернення земельних ділянок Міноборони.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.