Міський спеціалізований Будинок дитини № 1 в Одесі, що відзначив нещодавно 75-ліття, розрахований на перебування ста дітей від народження до семи років. Тут проводять лікування, медико-педагогічну корекцію й реабілітацію малят з органічним ураженням нервової системи, руховими розладами, затримками фізичного й психомоторного розвитку, тяжкими неврологічними захворюваннями, ВІЛ-інфекцією та прогресуючими протягом багатьох років захворюваннями без можливості ефективного лікування.

У 2016 році в цьому Будинку дитини в рамках Програми деінституціалізації інтернатних закладів міська влада створила Центр медико-соціальної реабілітації дітей раннього віку й відділення паліативної допомоги. На сьогодні тут перебувають 87 малят, 16 з них одержують паліативну допомогу.

За рахунок коштів міського бюджету закуплено сучасне обладнання для проведення реабілітації: корекційно-розвиваючий комп’ютерний комплекс, інтерактивний стіл, апаратно-програмний комплекс для корекції функціональних порушень мовлення, комплекс функціонального біоуправління за електрофізіологічними параметрами і мікрополяризації зон головного й спинного мозку, а також ігровий комплекс Sony Play Station.

Завдяки тому, що Будинок дитини № 1 фінансується за рахунок коштів міського бюджету Одеси, здійснено закупівлю спеціального дорогого парентерального харчування для дітей паліативної групи. Це харчування оптимально збалансоване за віком і за кожним видом захворювання. Одеса є єдиним в Україні містом, де діти в установах такого профілю одержують таке високоякісне харчування.