Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль подав позов до Окружного адміністративного суду м. Києва про скасування рішення Кабінету Міністрів України щодо спроможності Мукачівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

— У законі чітко написано, що підставою для створення ОТГ є позитивний висновок обласної державної адміністрації, — цитує голову ОДА його прес-служба. — Хочу нагадати статтю 19 Конституції України, яка гласить: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Г. Москаль також додав: оскільки позитивного висновку ОДА немає, то рішення однозначно буде скасовано судом як незаконне.

Водночас експерт з децентралізації Володимир Феськов повідомив, що місто Мукачево і навколишні села Лавки, Шенборн, Нове Давидково, Нижній Коропець та Павшино від 5 червня визнані єдиною об’єднаною громадою на рівні держави. І це сьома громада на Закарпатті, яка є найбільшою за площею (96 кв. км) та кількістю населення (93,5 тисячі осіб).

— Це перша громада в області, створена за процедурою приєднання до міста обласного значення. Мукачево, Шенборн, Лавки, Нижній Коропець, Павшино та Нове Давидково нині разом творитимуть майбутнє, — прокоментував урядове рішення міський голова Мукачево Андрій Балога.

Тож побачимо, хто буде правий.

Ужгород.