У Чортківському районі відбувався військово-історичний фестиваль «Чортківська офензива», приурочений сторіччю відомої наступальної операції Української Галицької Армії.

Серед заходів заключного дня цього фестивалю: наукова конференція «Чортківська офензива: звитяжна сторінка українського народу» в Бучацькій Єпархії УГКЦ, поминальна панахида на центральному кладовищі міста Чорткова, спецпогашення марки, презентація виставки, реконструкція бою.

Участь у триденних урочистостях взяли десятки тисяч громадян з різних куточків країни, представники влади, духовенство. Під час закриття фестивалю голова облради Віктор Овчарук зазначив: «Нині, вшановуючи ці події, маємо пам’ятати мільйони українців, які самовіддано боролися за незалежність нашої держави і сто років тому, і в наші дні. Пам’ятаймо, що переможний, хоча порівняно короткий, марш Галицької Армії на захід мав величезне значення для процесу формування української нації. Чортківська офензива з її блискучими успіхами створила новий, привабливий для українського суспільства образ героя УГА. Багато хто з учасників тодішніх боїв згодом влився в ОУН, став основою УПА. І нині маємо пам’ятати про їхній подвиг. Лише на спадковості патріотичних поколінь будується та розвивається держава».

Також упродовж трьох днів під час фестивалю тривала військово-патріотична гра для дітей та молоді. Учасники вчилися самостійності та відповідальності, відчули себе справжніми героями минулих часів.

На знімку: Віктор Овчарук другий праворуч.
Фото надано прес-службою Тернопільської облради.