Фото надано прес-службою Кам’янської міської ради.

Створення міської об’єднаної територіальної громади стало поштовхом для розвитку

Невеликий райцентр Кам’янка, розташований на південному сході Черкащини, називають містом поетів та композиторів. Мальовничі схили річки Тясмин, затишні парки та гаї надихали свого часу на творчість видатних постатей — Олександра Пушкіна та Петра Чайковського. Кам’янський державний історико-культурний заповідник, історичний та літературно-меморіальні музеї зберігають рідкісні раритети давнини, їхні працівники ретельно дбають про архітектурні, історичні пам’ятки краю, а ще — регулярно проводять захоплюючі літературно-музичні конкурси та фестивалі.

Новим поштовхом до розвитку інфраструктури, культури та туризму міста над Тясмином стало створення Кам’янської міської об’єднаної територіальної громади. Її натхненником і рушійною силою виступив міський голова Кам’янки Володимир Тірон (на знімку вгорі), член правління Асоціації міст України, людина ініціативна, досвідчена, діяльна.

Завдяки кипучій енергії Володимира Івановича та команді однодумців ОТГ одразу розпочала свою діяльність із втілення в життя великих задумів. Серед них — перетворення унікальної пам’ятки природи місцевого значення — Тясминського каньйону — на привабливий об’єкт рекреації та туризму. Напрацьована командою стратегія розвитку ландшафту неповторного куточка Притясминня перемогла в конкурсі туристичних проектів регіонального розвитку, які реалізуються за кошти держбюджету та Євросоюзу.

— Торік ми отримали 7,3 мільйона гривень на здійснення свого проекту, — розповідає Володимир Тірон. — Одразу розпочали роботи з благоустрою. Нині туристи можуть спускатися до каньйону зручними доріжками і милуватися первозданною красою річки, скель та рослинним різноманіттям. Нинішнього року продовжили облаштування туристичних куточків. Зокрема, під’їздів та підходів до центральної частини каньйону, оглядових майданчиків, сходів, місць для купання та відпочинку. Впорядковуємо також три природні джерела з чистою, цілющою водою.

Тясминський каньйон (на знімку), нагадав Володимир Іванович, занесений до символічного списку «Семи чудес Черкащини», й кам’янчани прагнуть перетворити його на всеукраїнський популярний туристичний об’єкт.

— Флора, що дійшла до нас з льодовикового періоду, прямовисні скелі-граніти, вік яких майже два мільярди років, мальовничий тихий Тясмин — все це родзинки нашого міста та його околиць, — продовжує міський голова. — З центру Кам’янки до каньйону ми прокладемо Тясмином трикілометровий човниковий маршрут. Працюватимуть три човнові станції, які обслуговуватимуть туристів. У наших планах також зв’язати туристичним перевеслом Кам’янку, легендарний Холодний Яр, Чигирин, Суботів. Ці історичні місця щороку відвідує майже сто тисяч мандрівників, і Кам’янка з її зручним географічним положенням, залізничним сполученням та інфраструктурою може стати привабливим туристичним центром і цікавим для інвесторів об’єктом.

До уваги інвесторів

Міська рада Кам’янки пропонує приміщення комунальної власності чи земельні ділянки для будівництва та відкриття у місті готелю, хостелу, мотелю.

Крім туристичної галузі, Кам’янська ОТГ працює над масштабним міжнародним проектом. На 50 гектарах території колишнього підприємства-банкрута норвезька компанія Scater Solar будує сонячну електростанцію, яка стане першим проектом цієї компанії на теренах України. Потужність електростанції — 55,4 МВт, загальна вартість будівництва — 30 мільйонів євро. Кількість робочих місць — 30. Цікаво, що, викорчувавши дерева, які самозасіялись на території покинутого заводу, норвезькі інвестори компенсували місту майже 880 тисяч гривень природоохоронних коштів. Саме ця сума й стала основою для реалізації ще одного цікавого проекту — створення унікальної, майже кілометрової, алеї сакур. Мало не три сотні п’ятирічних дерев японської вишні висаджено на вулиці Шевченка. У травні, в урочистому відкритті квітучої «Алеї дружби міст України», взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні пан Уле Тер’є Хорпестад, представники компанії Scater Solar, народні депутати, міські голови, делегації органів місцевого самоврядування багатьох українських міст.

— Тепер ми плануємо виграти грант на створення Мистецького парку, — ділиться Володимир Іванович. — Нашу Кам’янку по праву називають містом поетів і композиторів. Ми проводимо масштабні фестивалі класичної музики, дитячий музичний конкурс імені Петра Чайковського. Функціонування Мистецького парку з гарним освітленням, сценою, ландшафтним благоустроєм, буде напрочуд доречним.

Дбають у тихій та затишній Кам’янці й про друзів наших менших. У місті розгорнуто програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Саме Кам’янська ОТГ, першою з громад України, спорудила стерилізаційно-карантинний пункт та зручні вольєри. Тут вуличних тварин лікують, стерилізують та вакцинують проти сказу. Збудований за співфінансування обласного природоохоронного фонду пункт — приклад для інших, навіть великих міст.