Футбол. Польща. Чемпіонат світу U-20. Півфінали. 11 червня.

Лодзь. Еквадор — Республіка Корея. 0:1.

Україна — Італія. 1:0. Гол: Булеца, 65.

Україна: Лунін, Бондар, Бескоровайний, Попов, Конопля, Чех (Хахльов, 69), Дришлюк, Корнієнко, Кащук, Булеца (Сафронов, 83), Сікан (Супряга, 63). Тренер — Олександр Петраков.

Італія: Пліццарі, Габбія, Дель Прато, Раньєрі, Белланова, Фраттезі (Альберіко, 46), Еспозіто (Капоне, 73), Пеллегріні, Трипальделлі (Олів’єрі, 84), Скамакка, Пінамонті. Тренер — Паоло Ніколато.

Вилучено Попова, 79 (друге попередження).

Рефері — Рафаель Клаус (Бразилія).

Гдиня. Міський стадіон.

Після фінального свистка майже всі гравці обох команд... плакали: одні від горя, бо програли, інші — від щастя. У стані радісного піднесення перебували, зрозуміло, футболісти збірної України. Адже вони вийшли до фіналу світового чемпіонату!

Останні десять хвилин основного часу і додатковий українці грали в меншості. Але вистояли. Щоправда, на другій додатковій хвилині м’яч побував у наших воротах. Але рефері не зарахував гол, переглянувши момент за допомогою VAR — суперник ударив ліктем Валерія Бондаря.

У першому таймі була приблизно рівна боротьба з невеличкою перевагою української команди. А от після перерви ініціативу спочатку захопила збірна Італії. Наші хлопці вистояли, а потім провели контратаку, котра і стала вирішальною.

Динамівець Сергій Булеца ударом у дотик замкнув простріл з правого флангу в район одинадцятиметрової позначки гравця донецького «Шахтаря» Юхима Коноплі!

***

Олександр Петраков:

— Я дуже щасливий, задоволений хлопцями — це їхня перемога. Віддам належне моїм помічниками, адже тренерсько-адміністративний штаб дуже багато працював. Ми всі разом зробили хорошу справу. Також хотів би привітати наших уболівальників. Якщо ми порадували когось в Україні, то будемо дуже щасливі. Втім, ми вже починаємо готуватися до фіналу.

Булеца — чудовий хлопець у всіх відношеннях, зростає хороший футболіст. Він молодець, що забив вирішальний м’яч, але когось окремо не виділятиму. Акцентуватиму увагу на всій команді, яка заслужила цей результат.

Момент зі скасованим голом? Я не бачив того епізоду. Але капітан команди Валерій Бондар сказав, що суперник просто вдарив його ліктем. Добре, що є справедливість, і рефері ухвалив логічне й правильне рішення. Я вже думав, що ми не витримаємо в додатковий час, бо грали вдесятьох, не було замін... Але, як то кажуть, Бог нам допоміг...

***

Отже, збірна України виграла цей історичний матч. Таку подію можна вважати спортивним подвигом. «Срібло» уже маємо в кишені. Але є реальний шанс досягти ще більшого. І гріх ним не скористатися. 15 червня в Лодзі українці зіграють у фіналі. Їхній суперник — команда Республіки Корея. І нехай удача не відвернеться від наших хлопців.

Фото: УАФ