Україна готується до випуску євробондів. Про це написала міністр фінансів Оксана Маркарова на своїй сторінці у Фейсбуці. За її словами, цими днями тему розміщення нових 7-літніх євробондів вона обговорюватиме у чотирьох містах — Лондоні, Франкфурті, Мюнхені та Мілані.

За інформацією «Економічної правди», у жовтні минулого року Україна розмістила два транші євробондів на загальну суму 2 млрд дол.: єврооблігації з погашенням у лютому 2024-го на 750 млн дол. із прибутковістю 9 відсотків і 10-річні євробонди на 1,25 млрд дол. із прибутковістю 9,75 відсотка. У березні були дорозміщені 10-літні єврооблігації на 350 млн доларів.

Євробонди — це облігації, випущені в іноземній валюті, що розміщуються за допомогою міжнародного синдикату серед зарубіжних інвесторів. Здебільшого позичальниками, що випускають євробонди, виступають уряди, корпорації, міжнародні організації, зацікавлені в одержанні коштів на тривалий термін (від 7 до 40 років). Євробонди є одним із найнадійніших фінансових інструментів. Тому основними їхніми покупцями є страхові та пенсійні фонди, інвестиційні компанії.

До слова, днями Міністерство фінансів вийшло й на внутрішній ринок. 11 червня на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики до державного бюджету залучено 6,47 мільярда гривень та 4,41 мільйона доларів. Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів. Гривневий еквівалент залучених коштів становить 6,595 млрд гривень.

Фото: fakty.com.ua