Представники Центральної виборчої комісії на чолі з головою Тетяною Сліпачук зустрілися з керівником Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ паном Послом Альбертом Йонсоном.

Місію БДІПЛ цікавила поточна ситуація у ЦВК та виклики, які стоять перед комісією протягом виборчого процесу з позачергових перегонів народних депутатів.

«Насправді, вже той факт, що ЦВК доводиться проводити виборчий процес у такий короткий термін, є для нас певним викликом. І у зв’язку з цим найважливіше сьогодні — вирішити проблему публічних закупівель. Комісія неодноразово наголошувала на необхідності врегулювати це питання законодавчо. Нині ухвалено лише тимчасове рішення», — наголосила Т. Сліпачук і додала, що комісії довелося перекласти на окружні виборчі комісії (ОВК) питання проведення публічних закупівель. Водночас вона повідомила про проведення навчального семінару-наради з головами та секретарями ОВК, розмова під час якого стосуватиметься здебільшого проведення публічних закупівель.

Тетяна Сліпачук запевнила, що всі процеси з організації підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року, які здійснюються в межах компетенції ЦВК, відбуваються за затвердженим графіком і відповідно до чинного законодавства.

Глава Місії БДІПЛ пан Посол Альберт Йонсон побажав комісії успіху під час нинішнього виборчого процесу і висловив сподівання, що спільна робота Місії і ЦВК буде побудована так само якісно, як і під час чергових виборів Президента України.

Крім того, представники ЦВК зустрілися з головою Виборчої комісії Великої Британії Сером Джоном Холмсом. Зустріч відбувалась у форматі запитання-відповіді, адже членам комісії було цікаво дізнатися про специфіку виборчих процесів у Великій Британії.

Сер Джон Холмс, зокрема, досить широко відповів на запитання, пов’язані з голосуванням поштою у Великій Британії, а також щодо моніторингу і важелів впливу на політичну рекламу в соціальних мережах, налагодження роботи комісій нижчого рівня і їх співпраці з Виборчою комісією Великої Британії.

Після завершення зустрічі Сер Джон Холмс разом із колегами і представниками ЦВК ознайомився з матеріальною базою Комісії та поспілкувався з керівниками структурних підрозділів.

Захід, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, було організовано за сприяння Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в межах її співпраці з Центральною виборчою комісією.