Постраждалі у протистоянні на вул. Грушевського у Києві бояться звертатися до швидкої допомоги, аби їх не «здали» правоохоронним органам. Про це «Голос України» писав у номері за 22 січня. За цей час ситуація, на жаль, не змінилася.

Керівництво МОЗ має припинити видачу постраждалих міліції прямо з лікарень. Таку заяву зробив представник громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Медики, які видають правоохоронцям постраждалих під час масових акцій протесту прямо з лікарень та розголошують медичні дані без їх згоди, мають нести кримінальну відповідальність, вважає він.
За даними Департаменту охорони здоров’я КМДА, станом на 6.00 22 січня до 6.00 23 січня до бригад невідкладної медичної допомоги звернулося 25 учасників акції протесту. 12 було госпіталізовано з різноманітними травмами. Загалом з 16.00 19 січня київські лікарі надали допомогу 157 постраждалим, із них до стаціонару доправлено 72 людини.
Як свідчать медики-волонтери та представники Червоного Хреста, котрі надають першу невідкладну допомогу пораненим та травмованим у зоні протистояння на вул. Грушевського, постраждалих набагато більше. Проте до медзакладів комунальної та державної власності направляють лише тяжких пацієнтів, тих, хто потребує стаціонарного лікування. Мовляв, усі госпіталізовані з місця подій автоматично потрапляють на олівець правоохоронцям.
Представники опозиції звернулися до приватних клінік міста, які мають власну охорону, з проханням безплатно надавати медичну допомогу всім постраждалим у сутичках, як мітингувальникам, так і співробітникам МВС.
У свою чергу міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що лікарні міста готові прийняти і надати необхідну допомогу людям, які отримали травми та поранення під час сутичок у столиці.
Водночас у «гарячій точці» біля київського стадіону «Динамо» постраждало понад двадцять медиків. Спеціальні пізнавальні знаки та жилети не гарантують їм безпеку під час виконання професійної місії. Кажуть: після того як спецпризначенці розгромили медпункт, де в той час перебували лікарі та поранені, вже сумніваються, що під кулі медики потрапляють не лише випадково...
Київ, Мобільний медпункт у приміщенні Національної парламентської бібліотеки.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.