— У водоймі, в яку безпосередньо потрапили хімічні сполуки, встановлено перевищення концентрації гербіциду «Тарга Супер» у 200-600 разів (!), — зазначив на прес-конференції для журналістів перший заступник керівника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

Посадовець уточнив, що наслідки для водойми будуть серйозними, адже більшість речовин осіло на дно, абсорбувалося в намулі. Вода в озері переважно має стоячу природу.

Екологи заспокоюють громадськість тим, що основа хімічних препаратів — легка, вони швидко потрапляють у ґрунт і швидко розкладаються. Зокрема, названий гербіцид «Тарга Супер» (для боротьби з бур’янами. — Авт.) має низьку токсичність, не справляє шкідливого впливу на здоров’я людей і тварин. Принаймні про це зазначає виробник.

Олександр Сорочан також ознайомив з висновками досліджень, проведених столичним науково-дослідним Інститутом екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя. Йдеться про якість води у місцях питного водозабору у місті Біла Церква Київської області.
— Жодних отрутохімікатів не виявлено, — уточнив посадовець. — Такі дані надано названим закладом, що володіє сучасними методами для визначення великого спектра отрутохімікатів. Їхню відсутність можна пояснити тим, що у водоймі, куди безпосередньо потрапили хімічні препарати, як уже згадувалося, повільна течія.

Понад сто речовин дослідили у згаданому науково-дослідному інституті імені Л. І. Медведя. Зокрема, у криницях. Вода у них придатна для споживання. На цьому наголосив завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Мельник. За його словами, нині досліджують нові проби криничної води. Не тільки громадських, а й приватних колодязів, розташованих поблизу місця забруднення водойми.

— Прийнято рішення перевірити якість води у криницях населених пунктів, розташованих вниз по течії річки Рось, — повідомив Олександр Мельник.

Як уже писав «Голос України» (див. випуски за 11 і 12.06.2019), у селі Збаржівка Погребищенського району мікроавтобус «Мерседес», що перевозив засоби захисту рослин, на заокругленні дороги наїхав на дерево і злетів у місцевий ставок. Частина препаратів потрапила у водойму, вода з якої витікає в річку Рось.

Пізніше з’ясувалося, що хімічні препарати були викрадені у господарствах Липовецького і Козятинського районів. Номерних знаків на автомобілі не виявилося. Збито номери на двигуні і рамі транспортного засобу.

— Правоохоронці продовжують розшук злочинців, — повідомив «Голосу України» офіцер відділу комунікації Вінницького обласного управління поліції Вадим Кобзар.

Фото: 04563.com.ua