Понад чотири роки над добробутом та підвищенням соціально-економічного розвитку Тернопільської області працював керівник Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. Завдяки його активній господарській позиції область уже ніхто не наважиться назвати депресивним регіоном. Він докладав максимум зусиль, щоб про Тернопільщину дізналося якнайбільше інвесторів, а місцеві жителі пишалися своїм краєм та мали можливість тут працювати. Про те, як працювалося на відповідальній посаді та якими результатами пишається найбільше, Степан Барна розповів представникам тернопільських ЗМІ під час підсумкової прес-конференції (на знімку).

Дуже символічно, що зустріч відбулась у приміщенні обласного Державного архіву, адже цей об’єкт закінчили саме за часів керівництва Барни. Цей та десятки інших успішно реалізованих проектів вдалося завершити завдяки постійній державній підтримці, яка відчутно зросла впродовж останніх чотирьох років. «У 2018-му лише за основними субвенціями на розвиток області спрямовано майже 700 мільйонів гривень, що у 56 разів більше, ніж у 2014 році», — повідомив Степан Барна. За його словами, нині основним фінансовим інструментом регіонального розвитку є державний фонд регіонального розвитку. Звідси на розвиток Тернопільщини впродовж 2015—2018 років спрямовано 406,6 мільйона гривень на реалізацію 162 інвестиційних проектів. У 2019-му планують реалізувати 44 проекти регіонального розвитку на понад 230 мільйонів гривень.

Говорив Степан Барна і про обороноздатність та безпеку громадян. Зокрема, про відродження військового з’єднання — 44-ї артилерійської бригади, будівництво гуртожитків покращеного типу для військовослужбовців-контрактників у Тернополі, Бережанах, Теребовлі та Чорткові. «Для того, щоб жителі області почувалися в безпеці, відкрито 40 оновлених пожежних станцій, 25 з яких — в об’єднаних територіальних громадах. Також у 21 ОТГ утворено 21 поліцейську станцію. Це означає, що тепер необхідну допомогу люди можуть отримати значно швидше», — зауважив очільник Тернопільщини.

Крім того, саме завдяки реформі децентралізації різноманітний спектр соціальних послуг став доступним на місцях. «На Тернопільщині функціонує 49 об’єднаних територіальних громад, які охоплюють 616,9 тисячі населення. На їх територіях відкривають ЦНАПи, будують амбулаторії, облаштовують футбольні поля. Загалом за 2016—2018 роки з державного бюджету ОТГ області отримали 486 мільйонів гривень на реалізацію 821 проекту», — наголосив С. Барна.

Не менш важливим є і стан автошляхів у Тернопільській області. «Для мене 2015-й став роком повернення віри в те, що наша область не є периферійною. Адже це регіон із потужними можливостями для розвитку відповідної туристичної та логістичної інфраструктур. І до сьогодні ця позиція є незмінною. Тому впродовж цих років перебування на посаді я намагався повернути Тернополю статус логістичного центру Західної України», — додав Степан Барна.

Упродовж чотирьох років значно активізувалась інвестиційна діяльність. Зокрема, вкладено понад 24 мільярди гривень капітальних інвестицій у розвиток області. Сприятливий бізнес-клімат дасть змогу людям працювати на Тернопільщині, не виїжджати за кордон і отримувати гідну заробітну плату. Розвитку промислових індустрій в області сприятиме створення індустріальних парків у Тернополі та Чорткові.

Успішні результати реалізації освітньої та медичної реформ, перехід 26 релігійних громад до Православної церкви України, сприяння в розв’язанні проблем, які не могли знайти завершення десятки років — це ті чималі здобутки Степана Барни за час перебування на посаді голови Тернопільської облдержадміністрації. Проте він запевняє, що це не кінцевий етап, він не йде з політики. Адже залишити Тернопільську область йому не дозволяє совість.

Нагадаємо, що 11 червня Президент України Володимир Зеленський звільнив із займаних посад 15 голів обласних державних адміністрацій, в тому числі й Степана Барну. Нині обов’язки голови Тернопільської облдержадміністрації виконує Іван Крисак, який до цього працював першим заступником Степана Барни.

Фото надано прес-службою Тернопільської ОДА.