Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Учасники конференції обговорять найважливіші питання сучасності: європейської співпраці та добросусідства, російської агресії проти України, розвитку карпатського регіону, проблеми екології. У фокусі дискусії — Україна, а саме держава та суспільство в нових політичних реаліях.

Відкриваючи конференцію, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку) зазначив, що Прикарпаття, зокрема Верховина, де проходить форум, і яку Іван Франко називав столицею Гуцульщини, — благословенний край, овіяний славою опришків, героїв-борців за український народ та багатьма легендами.

Андрій Парубій наголосив, що мета конференції, у якій беруть участь відомі інтелектуали з України, Польщі, Литви, — виробити спільну стратегію розвитку гірського регіону.

— Ми говоритимемо про розвиток туризму в Карпатах, збереження культурної спадщини, що є складовими сталого розвитку, пожвавлення економічних процесів. Про те, як зробити цей край економічно успішним, як принести сюди добробут, — каже Голова Верховної Ради. — Для побудови спільної стратегії важливо об’єднати країни, на території яких є Карпати. Завдання України — об’єднати українців на рівні місцевої та центральної влади, щоб збільшити популярність регіону. Необхідно залучати інвестиції для розвитку інфраструктури та будівництва доріг.

— Немає в Україні людини, яка б не любила цей край, тож ми маємо зробити так, аби люди звідси не їхали на заробітки, а навпаки — приїжджали сюди, — наголосив Андрій Парубій.

Він зазначив, що на конференції йтиметься про «філософський, світоглядний вибір».

— Ми живемо в переломні часи, — сказав Андрій Парубій. — Нині ставиться під сумнів питання європейської інтеграції України. Коли ми стояли на Майдані, поруч з державним, синьо-жовтим прапором, там майорів і прапор Європейського Союзу. Європа — наш дім. Але поруч з нами величезна країна-агресор, яка робить усе можливе, щоб зупинити наш рух в Європу. Нині є низка політичних партій, які йдуть на вибори з метою знищити здобутки останніх п’яти років — це європейський курс, мова, церква, декомунізація. Тепер наше завдання ці цінності захищати і розвивати. Хочу сказати п’ятій колоні — кожен, хто хоче поставити під сумнів ці досягнення, буде названий ворогом. Сьогодні ми всі відповідаємо за місію, яку маємо виконати.

— Наш дух, наша воля сильніші, ніж у п’ятої колони, — зазначив Андрій Парубій. — Україна переможе! Слава Україні!

Ініціатор заходу, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, зазначив, що вперше Міжнародний форум «Via Carpatia» проходив у селі Криворівня — літній культурній столиці України XIX ст.

— Наша мета — відродити славні традиції Гуцульського краю та створити сучасну платформу для промоції культури та обміну думками з інтелектуалами на найбільш актуальні суспільно-політичні теми, — наголосив Микола Княжицький. — Саме на Гуцульщину свого часу приїжджали Михайло Грушевський, Іван Франко, Леся Українка і говорити про те, якою буде Україна.

Уродженець гуцульського краю, польський письменник, великий європейський інтелектуал Станіслав Вінценз став автором ідеї родинної Європи. Для нього був важливим захист прав усіх народів, які жили на одній невеликій території — українців, поляків, євреїв, вірмен. Захисту прав і культур він присвятив своє життя. Тож у «Колі Вінценза» учасники форуму говорять про численні виклики і загрози, що стоять перед нашою країною і Європою, про Україну після парламентських виборів, намагання агресивного сусіда «обнулити українську патріотичну політичну еліту» та про те, як не «впустити в наше життя вірусу самопоборювання». Адже, як зазначив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, головна війна іде на фронті, «це війна за уми і серця людей».