Останні двадцять років свого життя видатний учений-хірург Микола Пирогов провів у садибі на околиці Вінниці. Нині тут музей його імені. Дотепер ростуть ялини, посаджені колишнім господарем будинку. Неподалік усипальниця, де зберігається забальзамоване тіло.

Про вінницький період Пирогова написано багато. Незважаючи на це, в його житті та діяльності — чимало таємниць. Відкрити деякі з них мають намір ініціатори проекту. Розпочнуть із дослідження подарунка австрійського імператора Франца Йосифа.

— Невідомі обставини дарування шпаги, а також її викрадення, — каже керівник проекту Андрій Орленко. — Хочемо віднайти документи з її описом. Щоб на їх основі відтворити копію.

У 1881 році після смерті Пирогова шпагу поклали поруч із тілом. Дехто з дослідників біографії вченого-медика стверджує, що її оздобили коштовним камінням. Шпага була неодмінним атрибутом суконного мундира, у який одягнений померлий. До речі, мундир зберігся до наших днів. А ось шпаги не стало. Так само, як і натільного хреста. З мундира зрізали золоті ґудзики. Пограбували склеп у роки Української революції.

Учасники проекту переконані, що в архівах Відня зберігаються документи про вручення шпаги імператором. Планують поїздки також в архіви Берліна та Санкт-Петербурга.

Розповідь про те, як вели пошук, ляже в основу сценарію документального фільму, який матиме назву, однойменну проекту, — «Шпага Пирогова».

Сподіваються на підтримку партнерів — Національного музею-садиби Пирогова у Вінниці, обласного державного архіву та комунального підприємства «Центр історії Вінниці».

Роботи фінансуються за кошти обласного бюджету. «Шпага Пирогова» — один із переможців обласного конкурсу проектів, поданих інститутами громадянського суспільства.