Фото FIFA.com.

Футбол. Польща. Чемпіонат світу U-20. Фінал. 15 червня.

Україна – Республіка Корея. 3:1. Голи: Лі Кан Ін, 5 (п), Супряга, 34, 53, Цитаїшвілі, 90..

Україна: Лунін, Сафронов, Бондар, Бескоровайний, Конопля, Дришлюк, Хахльов (Чех, 57), Корнієнко, Цитаїшвілі, Булеца (Кащук, 89), Супряга (Сікан, 62). Тренер – Олександр Петраков.

Республіка Корея: Лі Кван Ен, Лі Чі Сол, Кім Ген Ун, Лі Ча Ік, Гван Та Ген, Кім Чун Мін, Кім Се Юн (Ум Вон Сан, 46), Чо Юн Вук (Чон Сен Ін, 67), Чой Юн (Лі Куг Юк, 82), Лі Кан Ін, Ог Се Гун. Тренер – Йонг Йонг-йонг.

Рефері – Ісмаїл Ельфатаг (США).

Лодзь. Міський стадіон.

 

Україна — чемпіон світу! Фантастика. Ми ще не збагнули до кінця того, що сталося, що зробили наші «золоті» хлопці під орудою свого мудрого і чудового наставника Олександра Петракова. Низький уклін їм від народу, від України!

А початок, між іншим, був такий, що й ворогові не побажаєш. Ми думали, Данило Бескоровайний порушив правила перед карним майданчиком. Але рефері вирішив переглянути епізод на телеекрані й призначив пенальті. На жаль, Лі Кан Ін переграв Андрія Луніна. Слава Богу, то була перша і остання неприємна для нас ситуація.

І що тішить найбільше — невдача не вибила наших хлопців з ігрового ритму. Вони наполегливо йшли вперед і в кінці тайму зрівняли рахунок. В’ячеслав Супряга блискавично зреагував на відскок у карному майданчику корейців і, не мудруючи, миттєво пробив з носка точно в кут.

Це був явно день нападника київського «Динамо». Адже він відзначився ще раз. Його асистентом став Юхим Конопля із донецького «Шахтаря», який протягнув м’яч по флангу і в боротьбі з суперником віддав передачу на киянина. А той упевнено і майстерно реалізував вихід один на один.

Корейці не склали зброї, вони намагалися організувати контргру. Але клас збірної України був явно вищий. І насамкінець іще один динамівець Георгій Цітаїшвілі на останній хвилині основного часу пройшов із м’ячем із центру поля і потужним ударом вразив дальній кут воріт. Це був український тріумф!

***

Олександр Петраков:

— Хочу привітати хлопців, а також тренерський та адміністративний штаб. І, хай це і голосно сказано, весь український народ. Підтримка вболівальників? Вони нам дуже допомогли. Ми грали, наче вдома. Вболівальники нас гнали вперед і допомагали, величезне їм спасибі за це. Це був матч усього мого життя. Усіх вітаю з цією перемогою!

В останні секунди думав: коли арбітр нарешті свисне. А потім була радість, але це складно передати. Ця мить перемоги, знаєте, до неї йдеш усе життя, а вона пролітає блискавично, і вже розумієш — завтра інший день, усе залишилося там, позаду. Треба вже йти вперед.

***

Українця Андрія Луніна названо найкращим воротарем чемпіонату (6 матчів, 4 пропущені м’ячі). За що отримав приз — «золоту рукавичку». Ще два наші гравці відзначені призами: Сергій Булеца — «срібним м’ячем» як другий найкращий футболіст ЧС; Данило Сікан — «срібним бутсом» як другий найкращий бомбардир.

***

Результати матчів на ЧС-2019 U-20 за участю збірної України:

зі США — 2:1, Катаром — 1:0, Нігерією — 1:1, Панамою — 4:1, Колумбією — 1:0, Італією — 1:0, Республікою Корея — 3:1.

***

Матч за «бронзу» Еквадор — Італія. 1:0.