Фото автора.

У руках люди тримали плакати із неприємними для суддів текстами.

Не так давно «Голос України» розповідав про приголомшуючий випадок, що стався в Сумах. Тут випустили на волю чоловіка, котрий обвинувачується у вбивстві двох дівчат. Раніше його засудили до довічного позбавлення волі, але після 10 років «відсидки» він звернувся до Європейського суду із прав людини. Там констатували, що розслідування було проведено із порушеннями, тому Верховний Суд України спрямував справу на повторний розгляд. Уже не засуджений, а знову обвинувачуваний чекав на новий вердикт під арештом. Та термін запобіжного заходу добіг кінця, а суддя його не продовжила, і небезпечна особа вийшла на волю.

Ця подія викликала справжнісіньку бурю у соціальних мережах, а потім вихлюпнулася на вулицю. На 3 червня у Ковпаківському районному суді м. Суми було призначено засідання у резонансній справі, тому люди цього дня й улаштували під вікнами установи гучний мітинг. Виступаючі говорили про правову анархію, що заполонила місто. Звільненням з-під варти фактично серійного убивці вона не обмежується. Сумами гуляє малолітній покидьок котрий побив і зґвалтував дівчину. Йому нібито обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт, але хлопець здійснює нічні прогулянки містом і хизується безкарністю, викладаючи у соціальних мережах фотодокази. Пізніше йому призначили носіння електронного браслета, але з’ясувалося, що такого «гаджета» у правоохоронців наразі немає: було з десяток, але всі вже використовуються.

Щодо «автора» подвійного вбивства, стало відомо: вже після того, як через непродовження терміну арешту він вийшов зі слідчого ізолятора, поліцейські затримували чоловіка за вчинення адміністративного правопорушення. Затримали — і відпустили. Через кілька днів з’ясувалося, що навіть цю елементарну правоохоронну процедуру провели із порушеннями. Прес-служба Ковпаківського районного суду на запит авторитетного місцевого сайту Sumy. Today повідомила: протокол про вчинення дрібного хуліганства поліцейські склали 2 червня, однак до суду принесли його лише 5 червня. Але у документі не було зазначено прізвище особи, яка його склала, та не вказувалися прізвища і «координати» свідків вчиненого правопорушення. Тому судді повернули протокол поліцейським на доопрацювання.

Коли влада мовчить, говорить вулиця

На диво, обвинувачений у подвійному вбивстві після того, як вийшов на волю, не зник із Сум, а 3 червня прийшов на судове засідання. Тож судді приймали рішення під акомпанемент мітингу, що лунав крізь прочинені вікна. Мабуть, це можна розцінювати як тиск на суддю, і тут саме час повторити хрестоматійні мантри про його недопустимість. Адже судова гілка влади — абсолютно незалежна, тому не можна заважати їй приймати неупереджені рішення, що спираються виключно на букву закону. Та ось біда: вже багато років українці сумніваються у правильності такого постулату. Бо якби у Врадіївці, у Харкові після жахливої ДТП на вул. Сумській, у Херсоні після убивства Катерини Гандзюк, у сотні інших міст та містечок суспільство не взяло ситуацію під жорсткий контроль, не пильнувало за руками спочатку слідчих і прокурорів, а потім і суддів, чимало небезпечних злочинців і досі гуляли б на свободі.

Виступаючі на мітингу говорили про правову вакханалію в державі, що почала загрожувати національній безпеці. «Чому судді провокують суспільство на радикальні вчинки? Чому підштовхують людей до самосуду? Чому не відпрацьовують величезні зарплати, які суддям виплачуються із податків кожної працюючої людини? — лунали запитання до служителів Феміди. — Ми вимагаємо, аби після закінчення засідання до нас вийшли та поінформували про прийняті рішення. Якщо вони нас задовольнять, ми повернемось до своїх справ, але якщо не задовольнять, акція продовжуватиметься».

Сумський правозахисник Юрій Тищук поінформував, що ретельно ознайомився із матеріалами кримінального провадження, порушеного за фактами убивств двох дівчат. «У цьому випадку, як у кристалі, відображаються всі хвороби нашої правоохоронної системи, — каже він. — Ми зараз знаходимось біля суду, але хиби в цій справі були допущені ще на стадіях дізнання і досудового розслідування. Там немає практично жодного місця, де правоохоронна система проявила б себе належним чином. Тому ми тут і вимагаємо справжнього правосуддя. Але правосуддя не лише до цього обвинуваченого, щодо якого зараз приймають рішення про запобіжний захід, але й стосовно тих сумських правоохоронців, які допустили серйозні процесуальні порушення та непрофесіоналізм. Саме через це Європейський суд з прав людини і скасував рішення про довічне ув’язнення, — наголосив Ю. Тищук. — А щодо непродовження запобіжного заходу, через яке обвинувачений у двох убивствах вийшов на волю — хіба це поодинокий випадок? Ми всі знаємо про бразильського найманця Лусваргі, котрий вчиняв злочини на Донбасі. Незважаючи на те, що український суд засудив його до тривалого ув’язнення, Лусваргі залишився на волі, бо люди бачили його в якомусь монастирі».

Зволікання недопустиме, але можливе?

Обвинувачуваний у вбивстві двох дівчат у Сумах вийшов зі слідчого ізолятора через те, що суддя місяць перебувала у нарадчій кімнаті щодо іншого кримінального провадження, а тому не могла приймати рішення по цьому. Я проконсультувався із давнім знайомим — колишнім районним прокурором, і він запевнив: ніщо не заважало голові суду перерозподілити справи та не допустити такого серйозного «проколу». Тим паче, що про загрозу виходу маніяка на волю стало відомо задовго до того, як це сталося.

31 травня прокуратур Сумської області направив листа голові Ковпаківського районного суду м. Суми «з пропозицією вжити заходів щодо недопущення звільнення обвинувачених з-під варти через перебування суддів у нарадчій кімнаті чи зайнятості в іншому процесі». У листі повідомляється: протягом лише одного дня, 23 травня 2019 року, через перебування судді у нарадчій кімнаті не відбулось аж п’ять засідань. Серед них і те, де мали продовжити термін арешту обвинуваченого у вбивстві двох дівчат. Ще раніше, 5 травня нинішнього року, через ті ж причини вийшов на волю обвинувачений у жорстоких пограбуваннях дев’яти сумчан. 6 березня 2019 року звільнився з-під варти злочинець, котрого звинуватили у кількох крадіжках із проникненням у житло. А ще раніше, 14 лютого 2019 року, через фантастичну зайнятість суддів Ковпаківського райсуду звільнився з-під варти обвинувачений у кількох пограбуваннях. «І це — тільки упродовж поточного року», — наголошується у листі прокурора області голові районного суду.

Щодо убивці двох дівчат, суддям нагадують: якщо із розглядом провадження зволікатимуть, і до серпня 2020 року рішення не приймуть, спливе строк давності у цій справі, і засуджений до довічного ув’язнення фактично вийде на волю. Бо максимальний термін покарання, який можуть призначити за таких умов, — це 15 років позбавлення волі, які злочинець уже практично відбув.

Тим часом, у винуватості вбивці в Сумах не сумнівається ніхто, хто обізнаний у цій справі. Як за таких умов, коли слідчі мали практично всі факти і докази, можна було допустити до «розвалу» справи, залишається незрозумілим. Мабуть, це результати «реформування», що відбулось у слідчому апараті Національної поліції.

У вбивці виявили речі загиблих, він у деталях знав про всі обставини та подробиці скоєння злочинів, але у скарзі до ЄСПЛ заявив, що насправді дівчат зарізали знайомі, а зізнання правоохоронці з нього просто вибили. А щодо речей, так то теж знайомі — вбивши господарів, вони доручили їх продати. І таких запевнень Європейському суду з прав людини вистачило, аби рекомендувати справу до повторного розгляду. Контраргументів, оформлених за всіма юридичними канонами, у сумських пінкертонів не знайшлося.

У нинішньому році щодо цієї справи було призначено 14 судових засідань. З них одне не відбулося через неможливість захисника прийти на засідання, ще п’ять — у зв’язку з тим, що головуючий суддя перебувала у нарадчій кімнаті щодо іншого кримінального провадження.

3 червня суд таки відбувся, і обвинуваченому у вбивстві двох людей призначили запобіжний захід у вигляді перебування під вартою строком на два місяці. Інше рішення за даних обставин для суду було б самовбивчим.

Сумська область.