З великою радістю українська діаспора в Аргентині сприйняла перемогу юнацької збірної України U20 у чемпіонаті світу з футболу серед гравців віком до 20 років, який проходив у Польщі. Та представників Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці серйозно занепокоїв той факт, що головний тренер збірної України U20 Олександр Петраков та один із футболістів команди на прес-конференції спілкувалися з журналістами російської мовою. Відповідні відео можна знайти, зокрема, на Ютюб-каналі Української асоціації з футболу.

Голова та представник Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці Петро Лилик та Ярема Таурицький наголошують, що, на жаль, це не єдиний випадок публічного спілкування українських спортсменів, артистів російською мовою. Вони наголошують, що в Україні діє закон про мову, і на практиці Міністерство молоді і спорту України мало б відреагувати на виступ О. Петракова і таким чином дати приклад іншим спортсменам, які представляють нашу країну.

Ярема Таурицький для порівняння згадав розповідь колишнього міністра закордонних справ України Володимира Огризка, коли він перебував якось в Аргентині. У Москві дипломат під час офіційних переговорів просив надавати йому перекладача, аби мати змогу розмовляти саме українською мовою, а не мовою окупанта.

Тож Українська центральна репрезентація в Аргентинській Республіці висловлює протест у зв’язку з використанням тренером юнацької збірної України та одним із членів команди на прес-конференції замість української російської мови і вимагає, щоб усі спортсмени, артисти та інші публічні особи, представляючи Україну, розмовляли державною мовою, дотримуючись вимог закону.