Активіст єврейської громади Херсона Віталій Бронштейн.

Фото автора.

У Херсоні єврейська громада повертає собі провідну роль у житті міста. Так було, власне, і до революції, коли тут працювали аж 24 синагоги, а 38 відсотків населення становили саме євреї. Тепер їх менше, але громада знову багато в чому перша. Першою вона у 1992 році самоорганізувалася, першою створила свою школу «Хабад» («мудрість», «розуміння», «знання»), доброчинну фундацію «Хесед Шмуель» (допомога, благодіяння праведника Шмуеля), відродила синагогу, яку за СРСР примудрилися перетворити на... витверезник. І помітну роль у втіленні в життя цих проектів завжди відігравав педагог Віталій Бронштейн.

Саме він багато років поспіль був директором етнічної школи «Хабад», давши путівку в доросле життя тисячі з лишком учнів, котрі досі його люблять і пам’ятають. Пішовши на пенсію, Віталій Абрамович і далі бере активну участь у житті громади, обстоюючи її інтереси, зокрема як публіцист регіональних медіа — своїм гострим пером. «У єврейської громади Херсона є власний сайт, і він також доволі популярний. Але немає спільної трибуни для обміну думками в межах хоча би півдня України. Колись в Одесі друкувалася газета «Шомрей Шабос» («Слався субота»), яка висвітлювала життя єврейських об’єднань на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині, — згадує Віталій Бронштейн. — Та через нестачу коштів цей тижневик нині не виходить — у нашому духовному житті з’явилася прогалина. Пам’ятаю, свого часу «Голос України» також певний час видавав актуальний додаток «Єврейський вісник». Грошей тоді, якщо чесно, було обмаль, тож передплачували його один-єдиний екземпляр. І «пускали по руках», щоразу зачитуючи до дір. Можливо, настав час відродити його — адже потреба в майданчику для дискусій та оприлюднення новин нікуди не зникла.

Єврейська громада Херсона однозначно за таке видання. Питання лише в тому, якою мовою воно говоритиме з читачами. Адже іврит та ідиш в Україні нині мало хто знає. Тож додаток для національної меншини міг би бути «мультимовним». Або виходити українською, яка для членів херсонської єврейської громади давно стала другою рідною.

Херсон.