Міжнародна слідча група (JIT), зібрана для з’ясування причин катастрофи лайнера рейсу МН17 на Донбасі влітку 2014 року, учора в Нідерландах під час прес-конференції офіційно назвала імена перших чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака.

За версією слідства, серед них: Сергій Дубинський (позивний «Хмурий») — голова розвідки «ДНР», ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки. Також слідство вказало на Ігоря Гіркіна (позивний «Стрелков») — міністра оборони «ДНР». Уранці 18 липня він брав участь у розмові з Дубинським, якого пов’язують з евакуацією установки «Бук» з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. Ймовірно, він також був повністю обізнаний про доставлення «Бука» з Росії. Серед підозрюваних: Олег Пулатов (позивний «Гюрза») — підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ. Причетний до перевезення «Бука» й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску. І четвертий підозрюваний, за версією слідства, — Леонід Харченко (позивний «Кріт») — громадянин України, командир «розвідувального батальйону у «2-му відділі ГРУ ДНР», причетний до охорони установки «Бук» в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування «Бука» з Донецька до місця пуску і подальшу його евакуацію до Росії.

Усім чотирьом підозрюваним буде висунуто офіційні обвинувачення у вбивстві, судовий процес про катастрофу MH17 почнеться в березні 2020 року.