Агрохолдинг «АЙ ЕНД Ю ГРУП ЮКРЕЙН» (I&U Group) увійшов до рейтингу «100 найкращих аграрних підприємств України» за результатами роботи у 2018 році, відзначившись у номінації «Успішна диверсифікація».

До рейтингу увійшли компанії, які успішно освоїли нові напрями діяльності, нові виробництва та аграрний бізнес із новим змістом, а результатом діяльності стало підвищення загальної рентабельності та вдосконалення бізнес-моделі. Лауреатів визначала експертна рада, до складу якої входять співробітники редакцій кількох авторитетних профільних видань, а також представники галузевих організацій, асоціацій, консалтингових компаній.

Компанія, заснована Сергієм Тарасовим, ввійшла до рейтингу «100 найкращих аграрних підприємств України» вже вчетверте. У 2015 році під назвою «Агроспецстрой» вона перемогла в номінації «Модернізація виробництва», у 2016-му здобула відзнаку «За енергоефективність», 2018-го відзначилася у номінації «Потужний розвиток».

«Ця нагорода є заслугою всього згуртованого колективу, усіх наших працівників, які доклали чималих зусиль для одержання вагомих результатів праці. Хочу побажати нагородженим подальшого розвитку, успіхів в усіх справах!» — сказав представник компанії Олег Тарасов (на знімку) під час нагородження на сцені Національної філармонії.

Про компанію...

Агрохолдинг створено в 1995 році. Нині компанія обробляє в Кіровоградській області майже 50 тис. га землі. Має два елеватори і цукровий завод. Основні напрями діяльності: рослинництво, зберігання та дистрибуція зернових і олійних культур. Крім того, в холдингу створено повний технологічний цикл виробництва цукру: від вирощування цукрового буряку до його переробки та експорту готової продукції.

Основним принципом роботи компанії є вертикальна інтеграція, тобто отримання фінансового ефекту від поєднання пов’язаних напрямів. Компанія вирощує зерно, перевозить його своїм транспортом, зберігає на своїх елеваторах, після чого реалізовує. Завдяки такому поєднанню отримується додатковий прибуток. Останнім часом агрохолдинг націлений на диверсифікацію виробництва, тому, крім агросфери, розвиває нові напрями діяльності.

Особливу увагу тут приділяють інноваціям, які дозволяють успішно розвиватися і рости. У компанії постійно запроваджують передові технології, які в Україні ще не застосовували. Їх застосування у виробничих підрозділах агрохолдингу починається з відбору зразків ґрунту за GPS-координатами на кожному полі, з наступним впровадженням нових сортів та гібридів агрокультур. Тут також користуються автоматизованою системою моніторингу і контролю на всіх етапах розвитку культур: від посіву насіння до збирання врожаю.

Торік найзначнішим досягненням стало проходження компанією дью-ділідженсу (процедури складання об’єктивного уявлення про об’єкт інвестування) Європейського банку реконструкції і розвитку, а також — отримання статусу партнера ЄБРР.

У жовтні 2018 року ЄБРР підписав з агрохолдингом угоду щодо надання довгострокового кредиту в розмірі 13 млн євро для побудови нової біогазової установки потужністю 6 МВт в Новомиргородському районі Кіровоградської області. Це перший проект, який здійснюватиметься у рамках Програми використання сільськогосподарських відходів в Україні та фінансуватиметься також Фондом чистих технологій (2 млн євро). Мета проекту — підтримка розвитку відновлюваної енергетики та використання технологій, які сприяють зменшенню викидів вуглецю в навколишнє середовище.

Біогаз вироблятимуть з відходів цукрового заводу та силосу, надалі з нього генеруватиметься електроенергія, більша частина якої постачатиметься в енергомережу за «зеленим» тарифом, а 5—7% використовуватимуть для потреб власного виробництва.

Водночас агрохолдинг залучив кредит від Чорноморського банку торгівлі та розвитку (ЧБТР) на суму 10 мільйонів доларів США для реконструкції Куцівського елеватора, а також на реконструкцію Капітанівського елеватора. На Куцівському елеваторі компанія вже ввела в експлуатацію другу чергу з зерноочисним обладнанням. Відтак потужність зберігання зерна на об’єкті досягла 28 тис. тонн.

Цукровий завод холдингу входить у п’ятірку найефективніших в Україні. Понад 10 років компанія переоснащує та модернізує його, в т. ч. шляхом автоматизації виробничих процесів. У це щорічно інвестується до 2 мільйонів доларів США. За цей час на підприємстві вдалося вдвічі скоротити споживання газу та підвищити продуктивність виробництва.

Компанія давно перейшла на принципи системної благодійної політики. З року в рік вона витрачає дедалі більше коштів на підтримку соціальних об’єктів та інфраструктури в селах, де діють її виробничі підрозділи, а також фінансує масштабні проекти у сфері культури, спорту, підтримує українську армію.


Відзнаку рейтингу «100 найкращих аграрних підприємств України» представнику «АЙ ЕНД Ю ГРУП ЮКРЕЙН» Олегу Тарасову вручає голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

Фото надано автором.

Довідково

«Аграрна еліта України» — це проект щодо визнання досягнень тих агропідприємств, які здобули значних успіхів у розвитку власного бізнесу, застосували у виробничій діяльності нові технології, зробили суттєвий внесок в соціальну сферу місцевих громад, залучили значні ресурси для розбудови інфраструктури тощо.

Рейтинг у рамках проекту «Аграрна еліта України» щороку оприлюднює провідний аграрний журнал «The Ukrainian Farmer».