Валентина Гошовська, президент ГО «Академія парламентаризму», доктор політичних наук, професор та народний депутат Василь Амельченко, народний депутат України Костянтин Іщейкін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

З нагоди 23-ї річниці Конституції України у Верховній Раді відбувся перший Конгрес парламентаристів на тему: «Українська політична еліта в умовах сучасних цивілізаційних викликів». Захід організовано у рамках співпраці з парламентом ГО «Академія парламентаризму» та 10-річчя кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України.

Учасники дискусії — народні депутати України нинішнього та попередніх скликань, працівники парламентського апарату, представники наукової спільноти та активної громадськості, обговорили формування дієвої моделі соціально-правової держави, спроможної забезпечити гідне представництво та реалізацію інтересів громадян України, і необхідності узгодження законодавчих актів з Основним Законом — Конституцією України. Окрему увагу було приділено обговоренню зініційованих змін до Основного Закону, а також ідеї лібертаріанства на тлі національних реалій.

Народний депутат України кількох попередніх скликань Валентина Гошовська, президент ГО «Академія парламентаризму», доктор політичних наук, професор, директор Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів, завідувач кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України наголосила: «Не можна нікому дозволити топтатися по Основному Закону, особливо тим, хто приймає закони. Всі мають перебувати в конституційному полі».

Валентина Гошовська була якраз народним депутатом у 1996 році, коли Верховна Рада ухвалила Конституцію України в конституційну ніч. «Особливо значимі є перші статті Конституції: перша — що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава, і третя — що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю — зауважила В. Гошовська. — Зараз інколи лунають слова, що Конституція так написана, що у житті неможливо забезпечити виконання всіх її положень. Але якщо ті, хто прийшли до влади, не можуть забезпечити виконання Конституції, це все одно, що коли людина прийшла до лікаря, а їй кажуть — ми не можемо вас вилікувати, бо нема ліків, нема методик, і вам залишається лише евтаназія».

«Значимість Конституції не потрібно доводити, — наголосила Валентина Гошовська. — Саме ці статті роблять Конституцію України однією з найпрогресивніших у світі. Конституцію вже змінювали сім разів, однак ці зміни стосувалися в основному перерозподілу повноважень між гілками влади — парламентом, президентом і урядом, а не безпосередньо народу. Внесення змін до Конституції потребує глибокої наукової фахової дискусії».

Зараз лунає багато пропозицій знову переписати Конституцію, зокрема, заклавши до неї концепцію лібертаріанства. «Ця концепція можлива за двох основних умов — розвинуте громадянське суспільство і сильні потужні політичні партії, — вважає В. Гошовська. — На жаль, в Україні ще мало середнього класу — 44% громадян отримують ті чи інші види державної соціальної допомоги, а понад п’ять мільйонів громадян отримують субсидії за житлово-комунальні послуги. Тому ми не можемо механічно наслідувати будь-яку модель розвинутої демократії в Україні. У них свої скелети в шафі, а у нас своє життя. При внесенні змін до Конституції важливо закласти дієві запобіжники, які унеможливлять насамперед погіршення соціального стану суспільства. І головне — щоб усі нові закони, які ухвалюються, не виходили за конституційне поле».

ГО «Академія парламентаризму» презентувала програму свого розвитку. А засновників кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України було відзначено почесними дипломами ГО «Академія парламентаризму».