Такі дані повідомила на нараді в облдержадміністрації директор департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович. Якщо врахувати, що дитяче населення не підписує такі документи, виходить, майже кожен дорослий має свого сімейного лікаря. Нова система медичного обслуговування на рівні первинної ланки стала звичною для багатьох пацієнтів. Недовіра до інституту сімейних лікарів відходить у минуле.

— Реформу починали з опитування, — згадує голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Запитали у земляків, чи задоволені вони станом охорони здоров’я. Відповідь була очікувана — 90 відсотків краян відповіли: «Ні!» Але майже така само кількість сказала, що не підтримують реформу у медичній галузі. Працювали над тим, щоб кожен крок у реформі викликав довіру у людей. Тепер маємо результат — майже кожна доросла людина підписала декларацію зі своїм сімейним лікарем.

За словами керівника регіону, зміни відчули також сімейні лікарі, зокрема в оплаті своєї роботи.

— За останніми даними, 860 сімейних лікарів нашої області отримали місячну платню у розмірі 18 тисяч гривень і більше, — наголосив Валерій Коровій. — Відбулися зміни у зміцненні матеріально-технічної бази лікарняних закладів, у сільських населених пунктах будуються нові амбулаторії сімейної медицини, а в обласному центрі споруджуємо потужний кардіологічний центр.

Посадовець стверджує, що значні зміни відбулися у лікарняних установах третинного рівня.

— Медзаклади мають конкурувати між собою у питаннях кращого обслуговування пацієнтів, тим само поліпшуючи якість надання медичних послуг, — зазначив Валерій Коровій.