Фото зі сторінки у Фейсбуці Дмитра Кулеби.

Уже найближчого понеділка, 24 червня, у Страсбурзі на сесії ПАРЄ відбудеться голосування за резолюцію, яка може ускладнити накладання санкцій на російську делегацію та забезпечити її повернення до Асамблеї без виконання міжнародних зобов’язань. Шансів, що депутати не підтримають документ, мало. Головні лобісти просування резолюції — Франція та Німеччина. Лідери цих країн уперше однозначно продемонстрували свою позицію під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Парижа та Берліна цього тижня. І Еммануель Макрон, й Ангела Меркель чітко заявили, що їхні делегації робитимуть усе для зняття санкційного тиску з Росії в ПАРЄ. Тож, як розуміємо, із такими очільниками коаліції, яка виступає за повернення російської делегації в Страсбург, боротися буде важко. Однак голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв закликає не опускати руки, адже, за його словами, резолюція ускладнює санкційну процедуру, проте повністю її не ліквідує. За кілька днів до початку сесії Асамблеї «Голос України» звернувся до Постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулеби (на знімку) із запитанням: «Чи є хоча б мінімальний оптимізм, що ПАРЄ в понеділок усе-таки не підтримає резолюцію?»

— Наразі такого оптимізму немає, — відповів дипломат. — Є певні шанси, що вдасться внести правки до цього документа, який зробить його менш привабливим для Росії, але це лише певні шанси.

— Окрім Франції та Німеччини, які ще країни виступають за повернення російської делегації та чим аргументують свою позицію?

— Тут я буду дипломатичним і утримаюся щодо назв країн. Аргументують тим, що треба вирішувати кризу в РЄ, і було б добре, якби Росія щось теж для цього зробила, але оскільки вона не робить, то давайте просто зробимо, як вона хоче. Аби лише не було кризи. Другий аргумент, що якщо не зробити так, як хоче Росія, то вона вийде з РЄ, і 140 млн росіян залишаться без захисту РЄ. Це чиста маніпуляція, але працює.

— Якщо на сесії ПАРЄ депутати все ж підтримають резолюцію щодо санкцій, які обмеження з Росії буде знято, а які залишаться?

— Наразі в ПАРЄ немає жодних обмежень проти російської делегації, оскільки з 2016 року вона не надсилає своєї делегації до Асамблеї. Питання зараз у тому, які обмеження може застосувати ПАРЄ, якщо Росія таки приїде. Якщо в понеділок резолюцію таки ухвалять, то перелік прав, які можна обмежувати, буде дуже звужено, але все ж можна буде дещо обмежити, наприклад, право брати участь у місіях зі спостереження за виборами.

Зазначимо, що в середу в РФ затвердили склад думської частини делегації Федеральних зборів у ПАРЄ. За інформацією ТАСС, було вирішено: якщо рекомендації регламентного комітету буде прийнято без вилучень, скасують обмеження права слова, голосу і представництва національних делегацій в Асамблеї, російські депутати і сенатори приїдуть до Страсбурга і 25 червня увійдуть в зал засідань Палацу Ради Європи.

Очільник МЗС України Павло Клімкін минулого тижня у колонці для «Європейської правди» наголосив, що, навіть ухваливши у нинішньому вигляді резолюцію про власну капітуляцію перед РФ, ПАРЄ все одно збереже можливість застосувати до російських депутатів деякі обмежувальні заходи. Це, зокрема, позбавлення таких прав: вносити проекти резолюцій та рекомендацій, вносити письмові декларації, бути доповідачем, ініціювати термінові та поточні дебати тощо, представляти Асамблею в інших органах РЄ та на інших міжнародних заходах. «І якщо Рада Європи хоча би трохи дбає про репутацію, то по максимуму використає той санкційний інструментарій, який матиме», — наголосив очільник МЗС.

Отож ставки досить високі, і чи збереже Рада Європи авторитет організації, що стоїть на захисті закону і права, — покаже червнева сесія ПАРЄ.