Одержання автокефалії Українською церквою президент Чорногорії Мило Джуканович (на знімку) вирішив, що й чорногорській владі треба піти цим шляхом, бо Сербська православна церква є пануючою в Чорногорії. І все через те, що Чорногорська православна церква не має канонічного визнання. Ще в грудні торік глава найменшої балканської країни заявив: «Сербська православна церква дуже наполегливо підриває чорногорську незалежність. Я вважаю, що необхідно продовжити роботу з відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви, і держава цим займатиметься й нестиме за це відповідальність».

І от тепер уряд Чорногорії розробив і затвердив закон «Про свободу релігії», який внесуть на обговорення та ухвалення депутатів парламенту. У Сербії ця новина викликала якщо не шок, то різке обурення. На президента Чорногорії Мило Джукановича виливають відра бруду й посилають різні прокльони. Роблять це не тільки духовні служителі Сербської православної церкви (СПЦ), а й особи, наділені владними повноваженнями. Наприклад, міністр інновацій і технологічного розвитку Сербії Ненад Попович в ефірі популярного телеканалу «Пінк ТВ» назвав Мило Джукановича найбільшим і найнебезпечнішим злочинцем у Європі, а Чорногорію старою сербською державою. За його словами, саме з подачі Джукановича в новому законі передбачено конфіскацію всього майна СПЦ, що є не просто актом ворожості, а й прямим нападом на церкву, сербський народ і всю Сербію.

«Цього не заподіювали Сербії навіть самі найлютіші та найпідступніші вороги. Тому, якщо закон буде ухвалено чорногорським парламентом, ми маємо відреагувати на це дуже шалено. Вважаю, це найбільш грізною атакою проти Сербії з боку братнього народу, що живе в Чорногорії. По суті, це — стара сербська держава, створена Неманичем і Святим Савою», — прочитав цілу лекцію міністр. І додав, що Мило Джуканович, який виконує вказівки Заходу, і його «злочинний режим» прагнуть позбавити Сербію найсвятішого — історії й імені. Він попередив: якщо в Чорногорії захоплять сербські монастирі й храми, то через кілька днів це саме станеться в Косово та Метохії, потім це може трапитися й у Хорватії. За словами сербського міністра, саме ця модель була застосована в Україні, але Мило Джуканович не тягне на ідеолога відторгнення чорногорської церкви від сербської, а є всього лише виконавцем волі певних західних кіл, з якими тісно пов’язаний.

Не менш гостро відреагували на дії чорногорської влади й представники СПЦ, які закликали віруючих та невіруючих сербів «захистити Віру й святість, бо митрополія й усі єпархії СПЦ у Чорногорії зазнають небезпеки у зв’язку із ухваленням закону «Про свободу релігії», який недавно був затверджений урядом країни». А сербський патріарх Іриней навіть пригрозив піддати президента Чорногорії анафемі.

Треба віддати належне президенту Сербії Александру Вучичу, який не виступав з різкими випадами й образами на адресу чорногорського колеги. Він лише підтримав категоричне прохання Чорногорсько-Приморської митрополії до Джукановича скасувати ухвалення закону «Про свободу релігії». Але в Подгориці відкинули звернення Вучича й заявили, що «нікому не дозволять» впливати на рішення уряду.

У середу Мило Джуканович на обіді з послами країн ЄС, акредитованими в Чорногорії, запевнив їх, що уникатиме всіляких провокацій у рішенні церковного питання й утримається від ескалації напруження у відносинах із Сербією. Але підкреслив, що безкомпромісно обстоюватиме інтереси чорногорської православної церкви.

Фото: unn.com.ua