Зокрема й тому, що у його списки — як вороги української держави — занесено деяких німецьких громадян, зокрема екс-канцлера Герхарда Шредера.

І хоч саме в такий спосіб до цього питання увага привертається уперше, однак сама тема не раз дискутувалася і в німецькому політикумі, і в ЗМІ. А МЗС ФРН засуджувало «Миротворець» як сторінку, що нехтує правом на презумпцію невинуватості, недоторканність приватного життя і захист персональних даних.

Свого часу вилучити веб-сайт із соціальних мереж вимагали міжнародні та українські правозахисні організації, оскільки на ньому публікуються списки людей (з їхніми персональними даними), які начебто пов’язані з озброєними групами й означені як «терористи». Занепокоєння у них викликав факт оприлюднення на «Миротворці» у травні 2016 року персональних даних 4068 українських і зарубіжних журналістів, котрі отримали акредитацію для роботи у так званій «ДНР» — з номерами телефонів та адресами.

Також ООН тоді звернула увагу української влади на те, що даними веб-сайту користуються урядові сили на КПП, котрі працюють на лінії розмежування на сході України, вимагаючи його закрити. До вимоги приєдналися міжнародні правозахисні організації. Після чого Національна поліція розпочала кримінальне провадження проти «Миротворця», а Уповноважений Верховної Ради з прав людини закликала закрити сайт. Однак він і досі функціонує.

Це обурює німецьких парламентаріїв від Партії лівих, які вимагають від уряду ФРН конкретних пояснень, яке саме відомство в Україні відповідає за захист персональних даних, і чи має воно контактні дані німецьких, а також відповідних установ ЄС із захисту прав особи? І чи не вважає уряд ФРН, що «діяльність» сайту шкодить відносинам з Україною?

Один з ініціаторів запиту до уряду ФРН — Андрей Гунко, котрий і сам занесений у список «Миротворця». Він вважає роботу таких веб-сайтів скандальною — з огляду на права людини і демократію. Тому його слід вилучити з Інтернету.

У запиті йдеться про те, кому належить веб-сайт «Миротворець», і чи не підпорядковується він уряду України? Адже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков неодноразово у ЗМІ зазначав, що прикордонники послуговуються списками «Миротворця», коли через їхню службу проходять приїжджі в Україну. А якщо так, то чи готовий уряд ФРН відкликати фінансові та інші допомоги для України? Доти, поки уряд у Києві не продемонструє готовність на користь німецьких громадян — співпрацювати щодо вилучення «Миротворця» із соціальних мереж, — ідеться у запиті депутатів.

Висловлювання Андрея Гунка та його звинувачення, що український уряд ігнорує звернення МЗС ФРН щодо роботи «Миротворця», прокоментував посол України у Німеччині Андрій Мельник: «У нас немає підтвердження того, що німецька сторона офіційно зверталася до МЗС України щодо сайту «Миротворець», — відповів пан посол. — Ця тема не стояла і не стоїть на порядку денному двосторонніх відносин. Українська влада не мала і не має жодного стосунку до цього приватного сайту. Для українського уряду і суспільства свобода висловлювань була і залишається найвищою цінністю. Це стосується так само і різноманіття думок, котрі поширюються в Інтернеті, зокрема в соціальних мережах», — сказав Андрій Мельник.

Берлін.

Фото: styler.rbc.ua