Кетчуп, йогурт, шоколад, гречка та пластівці. І це ще не весь асортимент органічних продуктів, що випускають переробні підприємства країни. Екосировину їм постачають сільгоспвиробники, у тому числі й з Рівненщини. Як працюють господарства, що займаються екологічним землеробством, побачили на власні очі учасники «Дня органічного поля», що відбувся у Гощанському районі.

На підприємстві «Дедденс Агро» гості оглянули плантації овочів, ягід та зернових культур, а також техніку, ознайомилися з технологіями вирощування сої, органічних огірків та томатів.

«В Європі є великий попит на продукти екологічного землеробства, який постійно зростає. Цю справу ми вже 10 років як започаткували в цій місцевості. Обрали її через сприятливі кліматичні умови, чудові ґрунти та зручну логістику. І навіть за солідної конкуренції готові збільшувати площі для обробітку. Адже тут є умови для усіх культур, що нині затребувані на ринку, особливо серед переробних підприємств», — розповів власник «Деденс Агро» Крістіан Мідден.

Нині господарство обробляє понад 3 000 гектарів землі. Тут трудяться майже півтисячі працівників. Усі угіддя використовуються для вирощування сільськогосподарської продукції. У господарстві органічно вирощують не лише пшеницю, кукурудзу, інші зернові, бобові та олійні культури, люцерну, а й спаржу, полуницю, щавель, цукрові буряки (з яких уже 3-й рік виробляють органічний цукор). До слова, таку справу вперше було започатковано в Україні. До того ж на полях не використовують мінеральні добрива, пестициди, зокрема інсектициди, тощо.

Як працюють на полях господарства, оглянули й студенти Житомирського національного агроекологічного університету. Вони — майбутні агрономи, фахівці із захисту рослин, садівництва та виноградарства.

«На сьогодні є велика тенденція екологічного землеробства, і підприємство — один із його успішних прикладів. Тому наші студенти мають можливість побачити всі технологічні процеси, щоб потім впроваджувати на тих підприємствах, де працюватимуть», — каже викладач університету, керівник групи Юрій Руденко.

У самому «Деденс Агро» стверджують, що запросили на День поля студентів не випадково, адже поряд з традиційним сільським господарством стрімко розвивається й органічне землеробство. За ним майбутнє країни, адже органіка — це якісна продукція, від якої залежить здоров’я нації. Окрім того, під час ведення такого агробізнесу необхідно чітко дотримуватися сівозміни, не використовувати пестициди, зокрема інсектициди. А це позитивно впливає на стан ґрунтів та й загалом на довкілля.

«Нині на Рівненщині вісім господарств займаються виробництвом органічної продукції. В області зроблено перший крок для його підтримки — прийняття обласної програми. Вона спрямована на здешевлення вартості сертифікації сільськогосподарської продукції. Торік фінансову підтримку отримали шість виробників, серед яких і «Дедденс Агро». Цього року на програму з обласного бюджету виділили 120 тисяч гривень», — зазначила директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько (на знімку в теплиці).

Фото автора.