Дорогі друзі!

Щиро вітаю зі 100-річним ювілеєм одного з лідерів музейної галузі в Україні, який зберігає, вивчає, поповнює та презентує громаді унікальне зібрання пам’яток світового мистецтва.

Видатні українські колекціонери та благодійники Богдан та Варвара Ханенки плекали задум подарувати свою художню колекцію, безцінну бібліотеку та дім-особняк громаді Києва для створення музею. І у 1918 році Варвара Ханенко підписала дарчу про передання зібрання та дому Українській академії наук. Проте їхня власність була націоналізована владою більшовиків у червні 1919 року, а імена великих українських меценатів умисно піддані забуттю.

Із часу здобуття Україною незалежності дослідники музею відроджують пам’ять про величезні заслуги Богдана та Варвари Ханенків, відновлюють історію їхнього життя та культурного подвигу. І нині багата колекція музею, а це надзвичайно цінне приватне зібрання творів мистецтва і старожитностей Ханенків, становить близько 25 000 перлин мистецтва.

Приємно відзначати, що до складу музейних фондів входять колекції шедеврів класичного мистецтва країн Європи, Близького та Далекого Сходу, Північної та Південної Америки, Африки, а також Стародавнього світу. Окрім цього, це єдиний музей у світі, де можна побачити найдавніші пам’ятки християнського живопису.

Захоплююсь вашою відданістю справі, продуктивною науково-дослідницькою діяльністю, досконалою реставраційною роботою, вдалою організацією неформальної освіти і культурного дозвілля, забезпеченням рівного доступу до культурних ресурсів та впровадженням політики інклюзії у життя.

Переконаний, що ваш високий професіоналізм та подвижництво і надалі слугуватимуть утвердженню гуманістичних ідей в українському суспільстві.

Бажаю музею подальшого розвитку, реалізації суспільного потенціалу безцінної колекції та ресурсу публічних програм.

Творчої вам наснаги та нових успіхів у благородній місії дарувати людям красу, презентуючи світу найвищий культурний рівень України!

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ.