На знімку: генеральний директор музею Катерина Чуєва запрошує на виставку.

Катерина Чуєва в залі музею.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Сьогодні з нагоди століття заснування столичного Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкривається знакова виставка «Музей. Століття» — перший історико-документальний проект Музею Ханенків, що розкриває долю закладу та його колекції від переламного для країни 1919 року. Ключове місце у проекті належить архівним документам — безцінному, часто єдиному джерелу інформації про перебіг подій.

Герб Ханенків.

Цікавинкою виставки є оригінали архівних документів та вибрані пам’ятки з фондів музею, що експонуватимуться вперше або після перерви у кілька десятків років, зокрема примірник заповіту Богдана Ханенка від 10 квітня 1917-го. Виставка триватиме до 1 вересня 2019 року.

Богдан Ханенко, вже відомий як власник цінних зібрань світового мистецтва, видавець наукових каталогів та меценат, у 1890-х роках бере участь у відкритті першого публічного музею у Києві (сьогодні це Національний художній музей України). Після смерті Богдана Варвара звернулась до Української академії наук із проханням прийняти колекцію та будівлі у своє підпорядкування. Це стається 1921 року. Її приймають до складу Комітету «Музею мистецтв ВУАН імені Б. І. та В. Н. Ханенків».

Офіційною датою заснування Музею Ханенків вважається 23 червня 1919 року.

«Вона не хотіла лишати Київ і музей, який був для неї дорожчим за саме життя», — писав Сергій Гіляров, перший хранитель музею, чиїми зусиллями було досліджено та систематизовано колекцію.